София. Протокол за сътрудничество между Комисията по европейските въпроси и

...
София. Протокол за сътрудничество между Комисията по европейските въпроси и
Коментари Харесай

Протокол за сътрудничество между Комисията по европейските въпроси в Народното събрание и Комисията по европейска интеграция на парламента на Черна гора беше подписан в София

София. Протокол за съдействие сред Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове в Народното събрание и Комисията по европейска интеграция на Народното събрание на Черна гора подписаха в София ръководителите на двете комисии Кристиан Вигенин и Адриян Вуксанович. Делегация от Народното събрание на Черна гора, водена от Адриян Вуксанович, е на публично посещаване в България. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
С документа народните представители от двете комисии се ангажират да предизвикват развиването на парламентарното съдействие по въпросите на Европейския съюз, като провеждат постоянни срещи сред парламентарните комисии за продан на информация, положителни практики и разискване на въпроси от общ интерес. Те заявяват, че ще продължат напъните и общите си дейности за отстояване на европейската вероятност за страните от Западните Балкани.
Предвижда се Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове да дава на Комисията по европейска интеграция експертна поддръжка в процеса на хармонизиране на черногорското законодателство в сходство с правото на Европейския съюз.
В документа се удостоверява мощната ангажираност на България към консолидираното на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз и нейната поддръжка за самостоятелен метод за оценка на постигнатото. Отбелязва се, че е общ ползата от поощряване на близки и другарски връзки сред народните представители от двете комисии в името на общата цел за европейска вероятност за страните от Западните Балкани.
Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е един от целите на България освен по времето на нейното председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи на срещата си с черногорските парламентаристи ръководителят на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове. Ние желаем това да не остане единствено на думи, а да бъдат реализирани съответни резултати, акцентира Кристиан Вигенин. Искаме да бъдем потребни на сътрудниците парламентаристи от страните от Западните Балкани и сме подготвени да споделим нашия опит и като участници във всички европейски формати да бъдем в непрекъснат разговор с тях, добави той.
Председателят на Комисията по европейска интеграция на Народното събрание на Черна гора Адриян Вуксанович благодари на народните представители за поддръжката и помощта, които България и нейните парламентаристи оказват на Черна гора в евроинтеграционния развой. Радваме се, че в границите на визитата си в София можем да подпишем съглашение, с което да конкретизираме нашето съдействие, акцентира той. Адриян Вуксанович уточни, че България е изиграла значима роля за привличане на вниманието на останалите страни-членки на Европейски Съюз към консолидираното на страните от Западните Балкани и за връщането на тематиката на дневен ред в границите на Съюза. Необходимо ни е ясно обръщение за европейската вероятност на страните от Западните Балкани, тъй като тези страни би трябвало да имат своето място в Европейски Съюз, добави Адриян Вуксанович. Благодарим на България за нейната ясна и недвусмислена поддръжка за интеграцията на Черна гора в Европейски Съюз, съобщи той.
По-рано делегацията на Комисията по европейска интеграция на Народното събрание на Черна Гора беседва с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Черногорските парламентаристи бяха поздравени в пленарната зала на българския парламент.
В рамките на визитата си делегацията имаше срещи с народните представители от Групата за другарство България-Черна гора в 44-то Народно заседание, със заместник-председателя на 44-то Народно заседание Явор Нотев, с министъра за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова и със заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР