София. Проекти за над 288 млн.лв., финансирани от Министерството на

...
София. Проекти за над 288 млн.лв., финансирани от Министерството на
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Изпълняваме проекти за над 288 млн.лв. в настоящия програмен период с подкрепата на JASPERS

София. Проекти за над 288 млн.лв., финансирани от Министерството на районното развиване и благоустройството посредством Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ (ОПРР) 2014-2020 година, извършва страната ни в сегашния програмен интервал с поддръжката на JASPERS. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова, която откри постоянното съвещание на годишната среща на JASPERS – „ JASPERS STAKEHOLDERS 2018 “, на което страната ни е хазаин за повторно, оповестиха от пресцентъра на министерството . С поддръжка на JASPERS, като конструкция на Европейската капиталова банка, се работи по подготовката и утвърждението на двата огромни плана - " Подобряване на системата за незабавна здравна помощ " на стойност над 163 млн.лв., и " Интегриран градски публичен превоз - Фаза II " на Столична община, който се финансира със 125 млн.лв.
Зам.-министър Николова подсети, че и в предходния програмен интервал страната ни е осъществила няколко сполучливи плана в областта на превоза, околната среда и районното развиване с дейната поддръжка и присъединяване на JASPERS. „ През последните 12 години JASPERS е стратегически и обичаен сътрудник в напъните ни да усвояваме дейно средствата на Европейски Съюз в сходство с провежданата политика на доближаване в границите на Европейски Съюз “, акцентира тя.
Заместник-регионалният министър акцентира и на поддръжката, предоставена от JASPERS за създаване на потенциал и институционално развиване на администрациите посредством ноу-хау, проучвания, образование и разпространяване на насоки, което е помогнало на българските локални и централни управляващи да изградят и укрепят институционалния и административния си потенциал, както и да реформират секторните политики. „ Ние ще продължим да разчитаме на поддръжката на JASPERS за програмния интервал 2021 - 2027 година, заради позитивното въздействие в региона на подготовката на плановете и тяхното осъществяване “, сподели Николова. Според нея новото законодателно предложение на Европейската комисия за политиката на доближаване след 2020 година отваря вероятности за адаптиране на капиталовите подходи и политики, с цел да има по-ефективни вложения в градовете и районите. „ Трябва да използваме преимуществата на пакета регламенти и да използван по-видими планове с добавена стойност за жителите на Европейски Съюз “, означи тя. Според нея една от опциите е въвеждането на нов районен метод към вложенията и интегрираните териториални ограничения, съобразени със спецификата на районите, като се предизвикват партньорствата сред общините, градовете и районите и по този метод се реализират повече резултати с по-малко запаси.
Зам.-министър Деница Николова обърна внимание, че според предлагането на Европейска комисия, в бъдещия програмен интервал няма да има така наречен " огромни " планове в политиката на доближаване, поради което са нужни нови форми на съдействие. Тя предложи за разглеждане опциите за поддръжка и финансиране на " Интегрирани териториални вложения ". „ Този вид вложения към момента не се ползват в България и в тази област има стеснен административен потенциал на национално, районно и локално равнище. В тази връзка ролята на JASPERS може да се преглежда като основен сътрудник на ръководещите органи и най-много на районно ниво, както и на бенефициентите във връзка с консултациите по отношение на изискванията за финансиране, както и на обичайна функционалност на JASPERS за осъществяване на обзор на качеството от осъществените планове в сходство с новия териториален и районен метод “, разяснява тя. Друга допустима област, в която JASPERS би могло да окаже въздействие за интервала след 2020 година, по думите й, е плануваното доста по-голямо потребление на финансови принадлежности или комбинацията им с безплатни средства.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР