София. При всички положения сме с по-голямо количество на рециклирани

...
София. При всички положения сме с по-голямо количество на рециклирани
Коментари Харесай

Министър Нено Димов: С всяка изминала година се рециклират все повече опаковки, преработването на пластмаса остава най-сериозният проблем

София. При всички положения сме с по-голямо количество на рециклирани опаковки по отношение на минали години. Това сподели пред публицисти министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на разкриване на нова апаратура за подбиране на боклуци от опаковки и първия учебен център на „ Екопак България “ АД, съобщи кореспондент на Агенция “Фокус “ . По думите му, в случай че приказваме за пластмасата, там нещата не стоят по този метод. Според него в тази област има още доста какво да се направи. „ По принцип първични материали като металите и алуминия са много атрактивни, тъй че при тях не се чака сериозен проблем. За мен най-сериозен остава казусът с преработването на пластмасата “, уточни той. Според него в този детайл би трябвало да се насочат напъните, само че и без да се подценяват останалите боклуци, като хартия и алуминий. „ Ние водим диалози за пилотни планове за преработване, които да се развият през идващия програмен интервал “, изясни той. По думите му за момента се работи за поощряване и разширение на разделното събиране, а кой ще бъде методът, по който това да се случва, ще бъде настрана обсъден. „ Той ще бъде разискван с всички заинтригувани страни. Ние имаме към година и половина за въвеждането на този метод за преработване, това е пребогат интервал за координиране “, сподели той.
Според него ефикасният метод за справяне с отпадъците е обвързван с приемането и възпитанието в нов метод на мислене. „ Ние сме привикнали на момента да имаме суровина, да създадем стока и да изхвърлим боклука, това е едно линейно мислене. Ставането на това в табиет да използваме отпадъците като скъпи първични материали, е гаранция, че след години няма да имаме проблеми, за които през днешния ден да вземем за пример се събираме “, изясни Димов. „ Това е пътят, по който би трябвало да се върви “, уточни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР