София. Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър

...
София. Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър
Коментари Харесай

Над 20 служители на ДАБЧ, сред които и председателят на агенцията са задържани с обвинения за корупция, разследването продължава

София.
Председателят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев и 20 чиновници от организацията са арестувани с обвинявания за корупция. Следователи от Следствен отдел към окръжна прокуратура - СП на Специализирана прокуратура не престават с осъществяването на процесуално-следствени дейности на адреси в София, Кюстендил и Плевен. В понеделник полицейското наличие пред входа на ДАБЧ в столицата беше засилено. Служители на Спецпрокуратурата изнасяха от постройката компютри, пликове и документи, а органи на Министерство на вътрешните работи и КПКОНПИ изведоха чиновник от организацията.
По-късно денем заместител основният прокурор Иван Гешев даде изказване във връзка със случая. Той изясни, че дейностите по следствието не престават и все още не би трябвало да се дават повече детайлности. По думите му става въпрос за наказателно досъдебно произвеждане, следено взаимно от Специализираната прокуратура и Комисията за попречване на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). Прокурор Гешев посочи, че става въпрос за произвеждане за проведена незаконна група, занимаваща се с длъжностни и документни закононарушения и подкупи. „ Към този миг се работи с над 20 лица. Задържано е част от управлението на ДАБЧ, в това число и ръководителят и основният секретар. Работи се със зам.-председателя на Агенцията “, сподели още Иван Гешев. Той добави, че обвинявания ще има най-рано на следващия ден, а детайлности за привлечените към наказателна отговорност лица ще бъдат дадени най-рано в сряда. От своя страна зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев изясни, че оперативната работа е в тенденция на удостоверения за български генезис на непознати жители. „ Касае се и за взимане на подкупи. Над 20 лица са арестувани “, разяснява Славчев.
Разследването на Специализираната прокуратура в ДАБЧ разяснява и ръководителят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов . Той съобщи, че настоящето ръководство на страната се отнася с нулева приемливост към всеки един, който заема избрана виновна позиция и влиза в съмнителни схеми. Цветанов добави, че тематиката за приемане на поданство постоянно е попадала в корупционни покупко-продажби. „ Ние като политици демонстрираме извънредно огромна поддръжка към сходни следствия, с цел да може страната да покаже, че се бори със всяко едно събитие, което уронва престижа на институциите “, уточни Цветанов. Според него вниманието на ръководещите не би трябвало да бъде фокусирано не върху избрана институция или ведомство, а напъните би трябвало да бъдат обединени.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР