София. Председателството е шанс да променим имиджа на България, заяви

...
София. Председателството е шанс да променим имиджа на България, заяви
Коментари Харесай

Министър Лиляна Павлова: Председателството на Съвета на ЕС е шанс да променим имиджа на България

София. Председателството е късмет да променим имиджа на България, съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова в предаването „ 120 минути “ по Би Ти Ви, оповестиха от пресцентъра на министерството.
„ Ползите и облагата от него са директни и косвени. В България по време на председателството ще дойдат 22 000 души. Това са държавни глави, министър-председатели, министри, специалисти, представители на неправителствени и други организации “, уточни министър Павлова. Тя акцентира, че това е добра опция за българския бизнес и стопанската система ни, защото хотелите, заведенията за хранене, даже магазините за сувенири ще посрещат всички тези посетители. „ Държа да отбележа, че техните разноски не са за сметка на българската страна “, сподели още Павлова. Посещението, самолетните билети, нощувките и другите разноски са за сметка на предстоящите посетители. Единственият ангажимент на страната ни е към министър председателите и министрите, които идват, плюс към още един техен компаньон.
„ Втората опция, която дава председателството, е България да бъде показана и опозната освен в ролята си на балансьор и посредник, което е доста значимо като председателстваща Съвета на Европейски Съюз, само че и да покажем всичко, с което е непозната. Например България не е позната със своето културно-историческо завещание “, добави министър Павлова.
„ Председателствата идват и си отиват ротационно на всеки шест месеца. Но ние имаме по-голяма упоритост и бих споделила - с покритие в няколко аспекта. Първо да покажем, че не сме просто една страна в задния двор на Европа, а сме външна граница, която както и до момента добре пази Европа “, съобщи министър Павлова. Тя добави, че можем да бъдем балансьор, а и сме призвани да бъдем съдия в тежките договаряния и триалози, които ще се наложи да водим по време на Българското председателство. Става дума за тематиките Брекзит, бъдещето на Европа, на кохезионната политика след 2020 година и най-важната тематика за България - обстановката на Балканите и Югоизточна Европа.
„ България може и би трябвало да бъде водач на Балканите. Трябва да протегнем ръка към нашите съседи и в духа на мира и добросъседството да помогнем “, сподели министър Павлова.
По отношение на одобрения тригодишен бюджет за подготовката и провеждането на Българското председателство, който е 150 милиона лв., министърът акцентира, че в него се включва и подобрението на сградния фонд на НДК, на резиденция „ Бояна “ и на други спомагателни инфраструктурни обекти. Останалите страни, когато вършат калкулации и подават докладите си за разноските на своето председателство, не включват в тях изразходените средства за сградния фонд.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР