София. Предаване, излъчено снощи в по един от най-гледаните британски

...
София. Предаване, излъчено снощи в по един от най-гледаните британски
Коментари Харесай

Разследване на BBC разкрива международна мрежа за кучешки боеве, организирана от българи

София. Предаване, излъчено нощес в по един от най-гледаните английски телевизионни канали – BBC 1, разкрива мрежа за образуване на кучешки боеве и търговия с подготвени за борби кучета, ръководена от българи. Това оповестиха от Фондация „ Четири лапи “ . В следствието, проведено благодарение на неправителствената организация „ Лига против жестоките спортове “ и частни детективи, е оголен главният уредник на мрежата – българин с име Ивайло Николов от Русе, притежател на разплодник за питбули и на компания за транспорт на животни. Разследващите под прикритие даже съумяват да поръчат питбул с високи бойни качества от Молдова, който против 3000 евро би трябвало да им бъде доставен в България с публикуван от български ветеринарен доктор паспорт. Според проверяващите, Николов е доставял животни в най-малко 29 страни от целия свят – от Виетнам, Непал, Пакистан и Близкия изток, до Западна Европа и Съединени американски щати. В репортажа са показани и фрагменти от пердах сред питбули, в който ясно се чува българска тирада.
„ След толкоз скандални разкрития намесата на полицията и прокуратурата би трябвало да е незабавна, “ безапелационен е Явор Гечев от българския офис на интернационалната организация за отбрана на животните „ Четири лапи “. „ Трябва да бъдат изяснени имената на всички участници в тази скица за търговия със гибел, в това число и на ветеринарните лекари, издавали паспорти на продаваните животни, и те да понесат най-тежките планувани от закона санкции. “
Организирането и присъединяване в провеждането на боеве с животни, както и развъждането, тренирането или даването на животни за боеве, е инкриминирано у нас от 2011 година и се санкционира със затвор до 5 години и санкция до 10 000 лева Промените бяха признати след следствие на Нова Телевизия и журналистката Диляна Гайтанджиева, което разкри скица за осъществяване на кучешки боеве към София с присъединяване и на чиновник от Министерство на вътрешните работи. Тогава от вътрешното министерство наказаха служителя на реда единствено с мъмрене.
През последните години съвсем липсват разкрити сходни закононарушения, като най-нашумелият случай беше в Пловдив, където през 2016 година прокуратурата и полицията разрушиха група за образование на кучета за боеве, проведена от някогашен служител на реда. Бяха иззети повече от 40 животни, които към момента са в общинския подслон в Пловдив, защото към момента няма дефинитивна присъда. Слабата разкриваемост на боевете с животни у нас се дължи както на неналичието на процедура, по този начин и на затворения кръг от хора, доста от които с огромни финансови благоприятни условия, които се занимават с тази незаконна активност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР