София. Празникът Преображение Господне свидетелства за божествеността на Иисус Христос.

...
София. Празникът Преображение Господне свидетелства за божествеността на Иисус Христос.
Коментари Харесай

Д-р Десислава Панайотова, богослов: Празникът Преображение Господне свидетелства за божествеността на Иисус Христос

София. Празникът Преображение Господне свидетелства за божествеността на Иисус Христос. Това сподели богословът доктор Десислава Панайотова в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка църковния празник Преображение Господне, който се празнува на 6 август.
„ Преображение Господне е един от 12-те огромни Господски празници – т.е. празник, отдаден на самия Господ Иисус Христос. По време на своята земна проповед той доста е обичал да се уединява на молитва и нормално е правил това в планински местности. Една такава околност е била планина Тавор в региона Галилея. Там Той се уединява с трима от Своите възпитаници “, изясни доктор Панайотова и посочи, че точно това е мястото, на което в действителност се случва самото Негово преображение.
„ Празникът се състои в това, че светите апостоли Петър, Йоан Богослов и брат му Яков са удостоени с извънредно привидение, с извънредно знамение. Духовните им очи се отварят и те са удостоени с това да съзерцават божествената популярност на Иисус Христос, който им се открива целият посипан с нетварна, невеществена, божествена светлина. И с това Той им разкрива, че е освен човек, освен непогрешим свят преподавател, освен оракул – както мнозина по това време са мислили за него, а и Бог “, сподели още тя. По думите ѝ заради това църквата го назовава Богочовек.
„ На преображение от двете Му страни са застанали старозаветните пророци св. Мойсей и св. Илия. Това е било също дивно знамение, тъй като тези старозаветни пророци са били едни от най-ревностните през цялата история на еврейския народ. И Мойсей е пророкувал за идването на Месия, за идването на Спасителя. А в Библията е казано, че свети оракул Илия ще пристигна да приказва на човечеството за Месия по времето на антихриста – тогава, когато пристигна краят на света. Тоест, тези два емблематични облика, тези двама огромни пророци свидетелстват, че Иисус Христос е освен човек, само че и Бог. Ето това е дивното събитие на планина Тавор, което се запечатва вечно в съзнанието на тримата апостоли и по тази причина свети деятел Петър е желал да останат там дълго и да не си потеглят - тъй като е изпитал извънредно самодоволство от това привидение “, изясни доктор Панайотова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР