София. Правителството одобри резултатите от българското участие в четири заседания

...
София. Правителството одобри резултатите от българското участие в четири заседания
Коментари Харесай

Одобрени са резултатите от българското участие в заседания на Съвета на ЕС

София. Правителството утвърди резултатите от българското присъединяване в четири съвещания на Съвета на Европейски Съюз, оповестяват от държавната осведомителна работа. На 15 юни в Люксембург в границите на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси беше реализиран общ метод по предлагането за Директива по отношение на отбраната на служащите от опасности, свързани с експозицията на канцерогени или мутагени по време на работа. Бяха признати рекомендациите по отношение на националните стратегии за промени за 2017 година към всяка държава-членка, както и два плана на Заключения – по предпочитаната тематика за тактиките за повишение на привлекателността на труда и по отношение на Специалния отчет на Европейската счете палата по схемата „ Гаранция за младежта “ и Инициативата за младежка претовареност. Представен бе отчет за напредъка по Директивата за командироване на служащи в границите на даването на услуги.
На 29 и 30 май в Брюксел заседава Съветът на Европейски Съюз по конкурентоспособност. В частта „ Вътрешен пазар и промишленост “ беше разисквано бъдещето на индустриалната политика на Европейски Съюз, осъществяването на Стратегията за цифровизация, както и настоящи въпроси от региона, свързани със законодателството на Европейски Съюз. Направен бе обзор на напредъка в осъществяването на Стратегията за цифровия обединен пазар и на Стратегията за единния пазар. В частта „ Космическо пространство “ бяха признати изводи по отношение на галактическата тактика за Европа и се организира продан на отзиви по нейното осъществяване. Отбелязано беше смисъла на стратегиите „ Галилео ” и „ Коперник ” за повишение качество на живот на жителите. В частта „ Научни проучвания “ се одобриха изводи на Съвета по отношение на усъвършенстване на спектъра на наблюдението и докладването в региона на научните проучвания и нововъведенията.
Съветът „ Общи въпроси ”, който заседава на 16 май в Брюксел, приготви съвещанието на Европейския съвет на 22 и23 юни. България особено открои нуждата от изчерпателен и дълготраен метод към миграцията и посочи смисъла на реализирането на ефикасни връщания и реадмисия. България посочи значимостта да се покаже същинска взаимност сред страните членки във връзка с Общата европейска система за леговище, като и смисъла да се реализира консенсус по промяната й още по време на Малтийското председателство.
Във формата по член 50 Съветът „ Общи въпроси ” разиска на 22 май в Брюксел тематики, свързани Брекзит. Приети бяха решения по два въпроса – предоставяне на мандат на Европейската комисия за започване на договаряния с Обединеното Кралство, включващ одобрение на препоръчаните от Европейската комисия преговорни наставления като рамка на метода на Европейски Съюз за воденето на договарянията, и за основаване на работна група в Съвета с представители на всички държави-членки, чиято задача е да подкрепя постигането на единна позиция на Европейски Съюз в договарянията. Европейската комисия се ангажира да ползва правилото на бистрота в този развой като акцентира, че връзката с националните парламенти, гражданските общества, бизнеса, профсъюзните и работодателски организации, университетските среди ще бъде главен приоритет за преговорния екип.
Министерският съвет утвърди и българските позиции за идните в Талин, Естония, неофициални съвещания на Съвета.
При срещата си на 13 и 14 юли министрите по околна среда ще се концентрират върху екоиновациите като ключ към кръговата стопанска система и опциите и провокациите пред използването на Парижкото съглашение. Ще бъде разисквана също по този начин нуждата от основаване на пазарна и регулаторна среда в държавите-членки на Европейски Съюз, която благоприятства екоиновациите. Дебатите ще се съсредоточат и върху продължение на дейностите за ограничение изменението на климата и използването на Споразумението от Париж в светлината на оповестеното отдръпване на Съединени американски щати.
Съветът по конкурентоспособност и Съветът по телекомуникации ще проведат взаимно съвещание на 17 и 18 юли. Дневният ред на срещата включва обща пленарна сесия на тематика „ Свободното придвижване на данни като петата независимост “. Предвидени са и две паралелни работни сесии - „ Единният пазар като услуга “ в частта „ Конкурентоспособност “ и „ Да създадем 5G сполучлив в Европа “ в частта „ Телекомуникации “. Общата цел на Европейски Съюз е до 2025 година да се обезпечи 5G покритие на всички урбанизирани територии и всички основни транспортни пътища, а семействата в огромните и дребните градове да имат достъп до интернет със скорост от минимум 100 Mbps.
На 19 и 20 юли следва да се организира и неофициалното съвещание на министрите на заетостта и обществената политика. Делегатите ще обсъдят политиките и ограниченията за дейно съвместяване на персоналния и професионалния живот на мъжете и дамите в държавите-членки на Европейски Съюз. В рамките на работен семинар ще бъде прегледано предлагането за Директива за балансиране на трудовия живот на родители и полагащи грижи лица. На втората пленарна сесия ще се обсъдят тактиките и механизмите на държавите-членки на Европейски Съюз във връзка с споделената грижа сред мъжете и дамите. Основната цел е дейно използване на правилата на равнопоставеност сред половете в публичния и професионален живот.
Одобрена беше и позицията за съвещание на Съвета по земеделие и риболовство, който ще заседава на 17 и 18 юли в Брюксел. Министрите ще обсъдят резултатите от публичната консултация по отношение на бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година България ще пази позицията, че ОСП следва да продължи да бъде мощна и съответно финансирана общностна политика. Считаме, че по-нататъшното опростяване на ОСП следва да продължи, а актуалната й конструкция следва да бъде непокътната. Считаме, обаче, че е належащо да се основат условия за още по-гъвкаво използване на инструментариума и по двата стълба на ОСП, съгласно националните особености на страните членки.
На съвещанието ще бъде разисквана и тематиката за разликите в качеството на едни и същи хранителни артикули. България смята, че питателните артикули, предлагани на единния европейски пазар под една и съща комерсиална марка, следва да бъдат с идентично наличие и да дават отговор на едни и същи стандарти за качество и сигурност. Страната ни поддържа осъществяването на разбор на настоящата нормативна уредба в тази област и създаването на общ европейски съгласуван метод, с оглед намиране на ефикасни решения за справяне с казуса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР