София. По покана на българския държавен глава, президентът на Република

...
София. По покана на българския държавен глава, президентът на Република
Коментари Харесай

България и Индия възстановиха политическите, икономическите и приятелските си взаимоотношения след 15-годишен застой

София. По покана на българския държавен глава, президентът на Република Индия е на държавно посещаване у нас, което ще продължи до 6 септември. Това е първото посещаване на индийски президент в България за миналите 15 години, с което се възвръща политическият разговор на най-високо ниво сред България и Индия. В наличието на двамата президенти в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 бяха подписани двустранни документи - Програма за съдействие в региона на науката и технологиите за интервала 2018-2021 година, Меморандум за съдействие в региона на туризма и Меморандум за съгласие сред Индийския съвет за културни връзки и СУ „ Св. Климент Охридски “ за гост-преподавател по хинди. Според българския президент Румен Радев възобновяване на връзките е извънредно значимо за развиване на съдействие сред двете страни.
Фокус в срещата бяха разискване на вероятностите в области като търговия, стопанска система, вложения, туризъм и културен продан. След двустранно сключване на договорите Румен Радев посочи, че Република Индия постоянно е била другарски настроена към България, а също по този начин е страна, която се е оформила като световен фактор в международната стопанска система. Държавният глава сподели, че Индия е страна със сериозна тежест в интернационалните връзки, и това най-много е по този начин, поради градивната външна политика, която води в дух на разговор, мир, добросъседство и битка с световния тероризъм. При срещата на двамата президенти стана ясно още, че по-късно денем ще показват забележителен бизнес конгрес от 300 компании, като се чака сключване на значими контракти, браншови и районни съглашения. По думите му тези съглашения са обилни, тъй като те са в региона на науката и технологиите, образованието, туризма, които способстват за интензифициране на контактите сред нашите двата народа. Радев сподели също, че двамата президенти разискват разкриване на директна авиолиния, която да свързва двете страни. Според президента на Република Индия Рам Натх Ковинд взаимоотношенията сред двете страни се коренят надалеч обратно в историята. По думите му върху тази солидна основа би трябвало да се построи едно модерно партньорство, учредено на споделени демократични полезности и ангажимент към световния мир и сигурност. Той също е склонен с президента Радев, че би трябвало доста да се подобрят икономическите партньорства сред двете страни. При срещата на двамата държавни глави стана ясно, че индийските компании желаят да дадат своя принос за българския пазар. По думите му страната ни може да бъде основен сътрудник на Индия в бранша на защитата, както и в региона на технологиите, логистиката, инфраструктурата. Ковинд посочи, че на драго сърце е подписал меморандумите за поощряване на икономическо партньорство сред „ Инвест Индия “ и Българската организация за вложения.
Посещението на президента Рам Натх Ковинд ще продължи до 6 септември, като в стратегия му е включена и среща с министър-председателя Бойко Борисов. В България той е придружаван от брачната половинка си Савита Ковинд и 65-членна бизнес делегация. По-късно те ще имат опция да се срещнат с културно и историческо завещание на страната ни в Националния исторически музей.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР