София няма да остане без вода заради плана от нейни

...
София няма да остане без вода заради плана от нейни
Коментари Харесай

Фандъкова: Няма да рискуваме водата на София заради Перник, ще даваме само като има


София няма да остане без вода поради проекта от нейни източници да се подава към Перник. Това излиза наяве от позиция на столичния кмет Йорданка Фандъкова, публикувана през уеб страницата на общината. Според нея водоподаването към Перник ще бъде спирано мигновено, в случай че се окаже, че количествата, нужни за София, са застрашени.

Ето и цялостният текст на позицията на Фандъкова:

Ако има заплаха водата в столицата да намалее, щом се употребява водопроводната мрежа за да се помогне на Перник, то водата за миньорския град ще бъде спряна, се споделя в позиция на столичния кмет Йорданка Фандъкова, изпратена до медиите.

Днес, 18 януари, на среща в Министерски съвет беше отправена молба за потребление на водопреносната мрежа на София, по която да преминат спомагателни количества вода от водосбора на язовир „ Белмекен “ за Перник. В момента такава техническа опция не съществува, защото водоснабдителните системите на София и Перник не са свързани.

Водоснабдяването на София се осъществя от язовир „ Искър “ (75%) и язовир „ Бели Искър “ (25%). Един от източниците на зареждане на язовир „ Бели Искър “ е бент. „ Белмекен “. Предложението е за пренасочване на спомагателни 600 хиляди кубика месечно от водосбора на бент. „ Белмекен “, които да  бъдат отведени през софийски магистрален водопровод  до контейнер „ Мало Бучино - нов “ и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник.

Това предложение може да стане факт само след решение на Столичния общински съвет (СОС). За тази цел желаех от държавното управление и кмета на Перник още в понеделник да показват цялата налична информация по предлагането на разширено съвещание на комисията по инженерна инфраструктура на СОС.

Моята безапелационна позиция, която опазих пред държавното управление, кмета и регионалния шеф на Перник е, че това предложение ще бъде импортирано за разискване в Столичния общински съвет само при 100% гаранции за водоснабдяването на София.

Към днешна дата водоснабдяването на София е обезпечено изцяло за години напред от съществуващите водни количества в бент. „ Искър “ и бент. „ Бели Искър “ все още. За водоснабдяването на София годишно са нужни към 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В бент. „ Искър “ са налични 465 млн. кубика вода, а в бент. „ Бели Искър “ - 9 млн. кубика вода. 

Поискала съм в предлагането на страната, което публично ще бъде изпратено до мен и до общинския съвет, да бъдат включени гаранции за възмездно обезпечаване на спомагателните количества от водосбора на бент. „ Белмекен “ и  монтиране на спирателен механизъм преди изхода на контейнер „ Мало Бучино – нов “, тъй че и при минимален дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно. Финансирането на всички спомагателни действия може да бъде само от държавния бюджет.

Без което и да е от тези условия аз персонално няма да поддържа разглеждане на предлагането от Столичния общински съвет. Без цялостни гаранции за водния баланс на София и обезпечаване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено.

Допълнително съм упълномощила на сдружението „ Софийска вода “ да даде цялостен разбор на техническите параметри на магистралния тръбопровод, по който се разисква да бъдат доставяни спомагателните количества вода от водосбора на бент. „ Белмекен “ до Перник. Цялата информация за техническите благоприятни условия и настоящото положение на водните ресурси на София ще бъде предоставена обществено и на Столичния общински съвет, който само може да утвърди предлагането в помощ на разрешаване на водната рецесия в Перник.

Настоях пред държавното управление с това решение да поеме задължения и за още два значими обекта за София. Първият - ремонт на стената на бент. „ Бели Искър “ да стартира още тази година. Вторият - създаване на ново трасе от бент. „ Огняново “ до водопреносната система на София като авариен водоизточник за питейна вода за столицата в дълготраен проект предвид на климатичните промени.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР