София. Ние сме заливани понякога доста агресивно в онлайн пространството

...
София. Ние сме заливани понякога доста агресивно в онлайн пространството
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите да превърнат изобилието от оферти за кредити в предпоставка за по-голям и информиран избор

София. Ние сме заливани от време на време много нападателно в онлайн пространството и ефира на медиите от всевъзможни предложения за бързи заеми. В това няма нищо неприятно, в случай че го преглеждаме като опция да избираме. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Преди всички ” по БНР, оповестиха от КЗП . Не бива обаче да се стопираме на първата допустима оферта, изкушени от анонса за 0% рента, а да се вникне в смисъла на посланието и да се направи параленост даже при остра нужда от приемане на подобен заем, добави той.
Маргаритов обясни, че когато заемът стане предварително дължим, без значение заради каква причина, кредитодателят има право да изиска единствено тази част от лихвата, която е начислена за интервала на прилагане на заема. „ Има хипотези, при които при несъмнено несъблюдение кредиторът може да изиска предварително погасяването на цялата сума. Но и в този случай няма по какъв начин да се желае лихвата за интервала, в който заемът към този момент няма да е изискуем, тъй като ще е предварително погасен. Освен това не може да се изискват и всевъзможни други такси за неговото ръководство. По закон годишният % на разноските (лихвите и всички други спомагателни заплащания отвън главницата) не могат да надвишават 50% от размера на главницата на годишна база ”, добави ръководителят на КЗП.
Има случаи на непозволено изтеглени заеми, изключително в онлайн средата. Тогава засегнатият следва да се обърне към органите на реда за определяне на събитията, при които това се е случило. Така ще може след това да бъдат подхванати нужните ограничения от него да не се изискват суми, които не дължи.
Председателят на КЗП разяснява и отпадането на блокирането на географски симптом, преди което при онлайн извършване на покупки потребителите можеше да бъдат прехвърляни от един уебсайт на различен, където изискванията са разнообразни, въпреки да е допустимо стоките да са същите. „ Вероятно това е пазарна тактика на търговците, които са лимитирали офертите си за избрана територия – част от Европейския съюз, а на друга територия – също част от Европейски Съюз, са решили, че не могат да предложат или че не желаят да предложат същите условия ”, сподели Маргаритов.
По мотив наблюденията, че геоблокирането е най-разпространено при домакинските електроуреди – 86%, а в областта на услугите – при резервации онлайн и в развлекателния бранш ръководителят на КЗП изрази съмнение, че това е тъй като търговците са създали сметки, които са били преференциални на първо място за тях. „ Не може да бъде по този начин, тъй като потребителите – жители на Европейски Съюз, би трябвало да имат идентични права, без значение на територията на коя страна живеят. Дори да става въпрос за спомагателни разноски, свързани с доставка или с неспособност за депозиране на избрани артикули – в тази ситуация битовите електроуреди може би поради техния размер в складови бази, това е преценка, която би трябвало да бъде преизчислена. Действащата уредба смъква значима граница и демонстрира доста ясно, че не може да има каквито и да било дискриминационни критерии по потребителски симптом ”, безапелационен бе Маргаритов.
Председателят на КЗП заключи, че в името на тази концепция е и целият пакет от ограничения – отпадането на таксите за транзакции при покупки с банкови карти в Европейски Съюз и опцията националните контролни органи да смъкват онлайн наличие, противоречащо на новите правила. „ Той способства за изравняването на правата и опцията жителите на Европейски Съюз да пазарят свободно това, което са набелязали на цените, на които им се предлага най-изгодно ”, заключи Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР