София. Нека винаги помним и размишляваме за онези забележителни дни,

...
София. Нека винаги помним и размишляваме за онези забележителни дни,
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Нека помним онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство, а държавните ни мъже извоюваха Независимостта

София. Нека постоянно помним и размишляваме за тези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достолепие, а държавните ни мъже извоюваха с гения си независимостта на България. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в приветственото си слово във връзка отбелязването на 111-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Днес означаваме тържествено една забележителна дата от българския исторически календар. В същата тази година, когато означаваме 140 години от оповестяването на София за столица на България, почитаме и 111-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България. Преди повече от век нашият народ, воден от забележителни водачи, потвърди, че тъмните епохи на тествания и бездържавност не са заглушили у него могъщата и многовековна държавна традиция, волята му за независимост и прогрес, решимостта да води война за своите бъднини и правото си да ги направлява. Само за три десетилетия след Освобождението, българската държавност се върна на международната политическа карта и съумя да отстрани част от несправедливостите на Берлинския конгрес посредством съединението на Княжество България и Източна Румелия и героично отбрани правата си “, уточни кметът. „ Строителите на модерна България не се стопираха до тук. Макар и съединено, Княжество България, си оставаше васално, което мощно лимитира неговите стопански и политически благоприятни условия. България не е позволена до международната политическа сцена, не може да взе участие при вземането на решенията, остава безгласна и лимитирана. Това необичайно състояние добре се схваща от българската общност, както е записано в Манифеста за оповестяване на независимостта. Народът през днешния ден копнее за своя културен и стопански прогрес. В това направление нищо не трябва да спъва България. И в случай че Съединението на България е успех на българския дух и войнския подвиг на нашия народ, то оповестяването на Независимостта е успех на българската дипломация на държавническото изкуство. Умело употребявайки обстановката в Европа през 1907 и 1908 година и провеждайки ефикасна тиха дипломация, княз Фердинанд и неговите министри съумяват да приготвят почвата за триумфалния акт за оповестяването на независимостта, за който алегорично е определен гордият рид Царевец – седалището на нашите царе от Второто българско царство. В този смисъл историческият момент България се връща там, където би трябвало да бъде – в фамилията на суверенните страни, а народът ни се подрежда дефинитивно паралелно с другите европейски нации, както мечтаеше Апостолът на свободата Васил Левски “, сподели още Фандъкова. „ Нека постоянно помним и размишляваме за тези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достолепие, а държавните ни мъже извоюваха с гения си независимостта на България. Нека през днешния ден пред този непретенциозен монумент да се поклоним на онази голяма 1908 година, в която хилядолетната българска държавност още веднъж засия с цялостния си искра, а българинът дефинитивно взе в свои ръце съдбините си. Нека пребъде Независимостта!Да живее България! “, добави тя.
Зорница КОСТАДИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР