София. Мария Магдалена първа е използвала червеното яйце, поднасяйки го

...
София. Мария Магдалена първа е използвала червеното яйце, поднасяйки го
Коментари Харесай

Доц. Костадин Нушев, богослов: Мария Магдалена първа е използвала червеното яйце, поднасяйки го на римския император с думите „Христос Воскресе“

София. Мария Магдалена първа е употребила аленото яйце, поднасяйки го на римския император с думите „ Христос Воскресе “. Това сподели богословът доцент Костадин Нушев в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка деня, в който Православната черква популяризира светата мироносица и равноапостолна Мария Магдалена.
Доц. Нушев изясни, че църквата уважава света Мария Магдалена като равноапостолна и мироносица. „ Тя е била една от последователките на Исус Христос и една от дамите мироносци, които са останали дружно със Спасителя по време на неговото разпятие на кръста. За разлика от другите апостоли те не са го оставили, а са останали дружно със света Богородица и свети Йона Богослов до последния момент, до последния миг от земния му живот и кръстната му гибел. А по-късно – след възкресението, е била дружно с другите дами мироносци и първа се е удостоила да види възкръсналия Христос, отивайки на неговия гроб, с цел да помаже тялото му. Ето за какво църквата в облика на света Мария Магдалена ни се показва, от една страна, образец за мъжеството, за смелостта на неговите възпитаници. А по-късно и образеца на една жена, която не се е изплашила да пази своята религия. И въпреки че е живяла в античния свят, в който дамите са били, по този начин да се каже, непълноправни на мъжете, се е удостоила да бъде една от околните фенки и ученички на Спасителя “, сподели още той.
Като втория значим миг от житието на света Мария Магдалена богословът уточни това, че тя дружно с апостолите отива да популяризира християнството. „ Тя доближава до столицата на Римската империя – до Рим, като оповестява истината за възкресението на самия император Тиберий. И по този начин император Тиберий, по времето на който е живял Исус Христос на земята, е чул истината за възкресението на Спасителя точно от света Мария Магдалена. Църковното поверие ни показва, че тя за първи път е употребила аленото яйце, поднасяйки го на император Тиберий с думите: „ Христос Воскресе “. Така че от това събитие, обвързвано със св. Мария Магдалена, идва и традицията в Православната черква за Великден да се поздравяваме с червени яйца, боядисани с цвета на Христовата кръв, която е изкупителната жертва, дадена от Спасителя за спасението на човешкия жанр “, изясни доцент Нушев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР