София. Концесионирането на партиите отива твърде далеч. Това заяви в

...
София. Концесионирането на партиите отива твърде далеч. Това заяви в
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин, БСП: Концесионирането на партиите отива твърде далеч

София. Концесионирането на партиите отива прекомерно надалеч. Това съобщи в пленарна зала депутатът от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . По думите му гласуването на ветото е вододел за българската демокрация- в каква посока ще тръгне българската народна власт и политическият развой в България. Той съобщи, че измененията в бюджета са посочили порочния законодателен развой, който се ползва редовно в Народното събрание – излишно бързане; през преходни и заключителни разпореждания да се вършат основни промени в други закони без полемика, без оценка на въздействието върху страната и обществото от тези промени. „ Прави се законодателство напук, без никакъв разговор сред партиите, без търсене на консенсус по такива основни въпроси, които директно засягат всяка една от партиите в Народно събрание и цялото общество “, разяснява той. Социалистът попита и за какво чак в този момент някой се е сетил за извършения референдум за дотациите. „ Не помня обаче и референдумът да се е произнасял по метода на финансиране на партиите, с изключение на за дотацията от 1 лев “, сподели той. Вигенин акцентира, че се нарушават всички интернационалните стандарти във връзка с законодателството, което визира изборния развой – с измененията в Закона за държавния бюджет се променят Изборният кодекс и Законът за политическите партии. „ Има условие такива промени да не бъдат правени по-малко от 6 месеца преди избори “, акцентира той. Депутатът акцентира, че измененията, направени преди евроизборите и измененията, които се вършат в този момент, са в една посока – да се сътвори по-благоприятна среда за ръководещата партия. Това по думите му е задоволително сериозен мотив да се сезират и интернационалните институции, както е направила левицата. Кристиан Вигенин съобщи, че с тези промени се узаконява корупцията, рекетът и лобизмът в ръководството както на страната, по този начин и на общините. „ ГЕРБ организира политика за отдръпване на страната от редица сфери на публичния живот, с цел да се сътвори от ден на ден място за частния бизнес. Ние сме срещу тази политика и въпреки те да са дясна партия и да желаят да водят страната в тази посока, концесионирането на партиите отива прекомерно надалеч. То е директна опасност за националната ни сигурност “, съобщи той. Според него популизмът може да носи краткотрайни дивиденти, само че когато се упражнява от ръководеща партия, това е загуба за обществото и страната. „ Даже не ви донесе и краткосрочни дивиденти, както се видя от социологическите изследвания – нито държавното управление стана по- известно, нито министър председателят “, обърна се той към ръководещите.
„ Президентът е прав, че се подменя политическата система в България. Това е по този начин, тъй като конституционната роля на политическите партии повелява те да не служат на непознати ползи, а на ползите на народа, което вие променихте ”. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Крум Зарков от парламентарната естрада. Той разяснява, че комерсиалните сдружения и едноличните търговци служат на един интерес – облага. „ Когато ви дадат пари, вие ще служите на тях, а не на народа ”, обърна се той към болшинството. Зарков добави, че във ветото написа още, че се основава заплаха да бъде преодоляна конституционната забрана- нито една политическа партия да не се утвърждава като държавна, да не се сливат партия и страна. „ В последните седмици вие вършиме тъкмо това и то поредно. В своето несъгласие президентът е явен и прецизен, а вие желаете да прикриете от българските жители обстоятелството, че продавате политическата ни система ”, уточни Крум Зарков.
„ Не се вкараха ограничавания и условия за финансиране на партиите от юридически лица, а това е нужно. Трябваше да се регламентира по какъв начин тъкмо ще се прави това финансиране и тогава да се създадат промени в няколко закона ”, съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Надя Клисурска . Тя съобщи, че тази променчивост на управляващите- да трансформират значими закони през няколко месеца води до срив в политическата система и опасност за сигурността на страната. „ Какво ще вършим с тези компании, които извършват публични поръчки, те ще подаряват ли средства на партиите? Какво ще вършим, когато една салафитска организация, която е юридическо лице, реши да финансира политическа партия? Вслушайте се във ветото на президента и не сривайте политическата система ”, прикани Надя Клисурска.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР