София. Когато родителите избират за децата си облекла или стоки

...
София. Когато родителите избират за децата си облекла или стоки
Коментари Харесай

Константин Райков, КЗП: Когато родителите избират за децата си облекла и стоки, трябва да внимават по тях да няма остри ръбове или дълги връзки със свободни краища

София. Когато родителите избират за децата си дрехи или артикули за свободното време, би трябвало да внимават по тях да няма остри ръбове, елементарно отделящи се детайли или дълги връзки със свободни краища. Ролерите, скейтбордите и тротинетките следва да са направени от здрави материали, да имат постоянни структури и надеждно закрепени детайли. За това предизвести Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), по Българската национална телевизия (БНТ) в навечерието на Деня на детето, когато се пазари най-вече за идния 1 юни, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
При облеклата, да вземем за пример наложително условие е шнуровете към врата да са крепко закрепени, от нееластичен материал и не по-дълги от 7 сантиметра. „ Целта е да не се основават опасности за произшествия при игра от страна на детето или захващане за непряк предмет ”, изясни Райков. Краищата на връзките и шнуровете към талията би трябвало да са предпазени против разнищване, като не се позволяват възли и украшения, които могат да причинят пострадване или да се отделят и да бъдат погълнати от детето, добави той.
По отношение на условията към едни от най-често поднасяните за Деня на детето дарове като скейтборди, ролери и тротинетки Райков акцентира, че стандартите постановат задвижващите детайли да бъдат крепко закрепени и да не могат да се отделят елементарно, вследствие на което да се стигне до физическо пострадване. „ Повърхността за стъпване би трябвало да не е гладка, с цел да се избегнат подхлъзвания. Ръкохватките при велосипедите и тротинетките да са крепко прикрепени към кормилния механизъм и от мек материал, с цел да се избегнат нежелани резонанси при по-неравни терени ”, сподели още той. Райков обърна внимание, че най-честите опасности при рисковите артикули, както за деца, по този начин и по принцип, са от физическо пострадване, задушаване и изгаряне.
В студиото на „ Денят стартира ” Константин Райков уточни, че европейските стандарти за сигурност на стоките са едни от най-високите в международен мащаб. „ Те са известни на всички международни компании, които създават детски артикули, в това число детски играчки, и следва да бъдат спазвани от тях ”, добави той. И обясни, че се изготвят въз основата на експертни проучвания и емпирични разбори във връзка пострадвания на деца в хода на използването.
За да се защищити европейският пазар от разпространяването на рискови артикули, действа специфична система RAPEX. Тя обгръща всички рискови артикули на територията на Европейския съюз и посредством нея доближава информация до органите, способени по даден тип стока. „ Когато страна-членка пусне нотификация за рискова стока, всички останали страни се концентрират върху тази стока и типа на нейната заплаха, с цел да може – в случай че тя бъде открита на пазара – да бъде изтеглена. КЗП е контактна точка за България по тази система ”, съобщи Райков. Комисията поддържа на уеб страницата си указател на рисковите артикули в България и в Европейски Съюз, който е извлечение от тази RAPEX, добави той.
„ В случай че потребителите виждат рискова стока, още при извършването на покупки да извърнат внимание на търговеца, с цел да може вероятно той да предприеме нужните дейности, а в случай че не го направи, наложително да ни уведомят ”, предложи Райков. КЗП прави инспекции освен по свои акции, само че и по сигнали на жители. Когато бъде потвърдено, че даден артикул е рисков, той се изтегля от пазара и унищожава. Ако е достигнал до потребителите, те имат право да го върнат на търговеца и да получат назад парите си.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР