София. Изложба Красивите покриви на София ще бъде открита на

...
София. Изложба Красивите покриви на София ще бъде открита на
Коментари Харесай

Изложба „Красивите покриви на София” ще бъде открита на 2 април в Галерия на открито в парка пред НДК

София. Изложба „ Красивите покриви на София ” ще бъде открита на 2 април в Галерия навън в парка пред НДК. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община .Изложбата „ Красивите покриви на София “ е изложба от фотоси, отдадена на архитектурните шедьоври на остаряла София. Показва от близко декорациите, скулптурите и орнаментите на множеството от най-красивите здания в столицата, основани по времето на царска България. Фотографиите са снимани с дрон, който придвижва фена пред самите творби, които другояче остават високо над града, надалеч от погледа на минувачите.
Авторът Ясен Джабиров е пилот-оператор на дрон и видеограф, който в свободното си време се занимава с улична и въздушна снимка в родния си град София и страната. Автор е на доста видео и фото планове за града.
„ Опитвам се да открия непознатата страна на София, нещата, които са пред всички нас, а като че ли малко хора ги виждат. Първо, видях скулптурата с глобуса на покрива на банковата постройка на ул. „ Раковски ” и взех решение да я прегледам и снима от близко с дрон. Оказа се доста детайлна и красива. Учуди ме, че толкоз труд и усърдие са вложени в изработката на едно произведение на изкуството, което е толкоз надалеч от хорските погледи. Замислих се, какво ли е карало тогавашните архитекти и бизнесмени да вложат подобен запас, единствено за декорация на постройката. Постепенно започнах да виждам и други здания с сходни красиви орнаменти в жанр рококо и сецисион из града. Започнах да ги изследвам и снимам, събрах информация за тях и се оказа, че множеството са от интервала към 1930 година, когато в България са работели архитекти и строители, учили и повлияни от западноевропейските жанр и просвета. Това са здания и творби, които придават аристократичния дух на София и освен са скъпо богатсво за града ни, само че и образец за отношение към естетиката на градската среда. ”, споделя създателят.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР