София и Атина се договориха да проучат възможността за строеж

...
София и Атина се договориха да проучат възможността за строеж
Коментари Харесай

България и Гърция ще проучват възможността за строеж на петролопровод „Александруполис-Бургас“

София и Атина се договориха да проучат опцията за градеж на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас. Споразумението беше подписано от енергийните министри на двете страни при визитата на президента Румен Радев в Атина. Двете страни подписаха и съглашение за съдействие за гарантиране на газовите доставки и запазване на синьо гориво.

България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на непоклатимост и това към този момент трансформира енергийната карта в Югоизточна и Централна Европа, уточни президентът Румен Радев след среща с гръцкия министър председател:

„ Петролопроводът „ Александруполис-Бургас “ има стратегическо значение за нашата страна, тъй като той дава опция за действителна диверсификация и различни доставки на неруски нефт към нашата рафинерия в Бургас – най-голямата на Балканите. Той покачва и сигурността и успеваемостта на доставките, тъй като заобикаля дългото очакване и риска от прекосяването на танкерите през черноморските проливи “.

България и Гърция имат основна роля за енергийната сигурност на района, акцентира на собствен ред след срещата гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис:

„ Мога да предвидя, че това съдействие ще продължи и в бъдеще и е едно ясно доказателство по какъв начин могат страните да сътрудничат в интерес на своите жители. Гърция и България могат да станат енергийни снабдители за целия континент “.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР