София Филм Фест във Варна подарява на киноманите най-доброто от

...
София Филм Фест във Варна подарява на киноманите най-доброто от
Коментари Харесай

В рамките на 15-и София Филм Фест във Варна до 30 март предстои да видите

София Филм Фест във Варна подарява на киноманите най-хубавото от международното кино до 30 март.

Отправете се на премеждие с последния филм на Маргарете декор Трота с номинация за „ Златна мечка ” – „ Ингеборг Бахман – пътешестване в пустинята ” на 27-ми март (сряда) от 18:00 ч. в зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна.

Забележителната и харизматична Ингеборг Бахман превзема с поезията си доминирания от мъже бастион на немскоезичната литература. След сложен интервал в любовта тя се насочва на премеждие из пустинята с нейните другари. По време на това странствуване тя намира път назад към себе си и, на първо място, към своето творчество.

Не пропускайте „ Химера ” на Аличе Рорвахер с номинация за „ Златна палма ” в Кан на 27-ми март (сряда) от 20:00 ч. в зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна.

Джош О’Конър и Изабела Роселини ще ни отведат в Тоскана през 80-те години. Там където всеки има своя лична фантазия – нещо, което се пробва да реализира, само че в никакъв случай не съумява да реализира. Историята на Артур, търсещ своята изгубена жена – Бениамина, на фона на археологически разкопки и черен пазар на антики. Докосващ сантиментален филм за живота, любовта и гибелта, където действителността се преплита с фантазията.

На 28-ми март (четвъртък) от 20:00 ч. в зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна гледайте „ Светкавици още веднъж! ”.

Специален посетител на тазгодишното издание на София Филм Фест във Варна ще бъде режисьорът на „ Светкавици: Отново! ” Радивое Андрич. Днес той се подрежда един до друг с едни от най-известните модерни сръбски режисьори в Югоизточна Европа. Зрителите ще могат да се срещнат както с него, по този начин и с историята на неговите герои години след втората му кинотворба „ Светкавици! ” от 2001 година. Част от филмовата рецензия го беше определила като „ първия югославски комерсиален ъндърграунд филм ”.

„ Светкавици още веднъж! ” ни среща с познатите герои след двайсет и две години, когато нещата не са се трансформирали радикално, само че пред тях изникват нови провокации. Срещаме се и с младото потомство, борещо се със живота. Сценарият е на Сърджа Анджелич, а в функциите са Сергей Трифунович, Борис Миливоевич, Никола Джуричко, Мая Манджука, Милица Вуйович.

На 29-ти март (петък) от 19:00 ч. публиката ще се наслаждения на българския филм „ Appassionata ” на варненската режисьорка Калояна Климентова, по сюжет на Георги Тошев. Документален филм за креативния и житейски път на австрийската пианистка от български генезис Донка Ангъчева. Екипът влиза в работната атмосфера на едни от най-популярните типичен музиканти на Австрия, с цел да изследва пътя на триумфа.

На 30-ти март (събота) от 20:00 ч. закриваме София Филм Фест във Варна с немско, френско и българско кино.

В последния ден от фестивала феновете ще могат да гледат и да гласоподават за кино лентата, номиниран за премията LUX на публиката, която се връчва от Европейския парламент и ЕФА. „ Учителска стая ” споделя за драмата в една класна стая, откакто възпитаник от турски генезис е упрекнат в кражба. Учителката Карла Новак взема решение да се намеси, само че се оказва притисната сред личните си идеали и тези на учебната система. Илкер Чатак и Йоханес Дюнкер са създатели на сюжета въодушевен от преживелица станала през ученическите им години.

Получил номинация за „ Най-добър интернационален филм ” на премиите Оскар, премия Label Europa Cinemas, премия на арт кината в секция „ Панорама ” в Берлин, както и редица оценки на Немските кино награди – „ Най-добър филм ”, „ Най-добър режисьор ”, „ Най-добра актриса в основна роля ”, „ Най-добър сюжет ”.

„ Учителската стая ” на режисьора Илкер Чатак е с вход свободен от 16:00 ч в зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна.

Един от представителите на „ Нова вълна ” френският режисьор Филип Гарел ни показва „ Под знака на Голямата мечка ”. Филмът ни среща с три генерации семейство кукловоди и тяхната отдаденост да запазят традициите на изкуството със лично шоу в Париж. „ Под знака на Голямата мечка ” бе почетен с наградата „ Сребърна мечка ” за постановка на Берлинале през 2023 година

Дали в актуалния свят си коства да бъдеш актьор или това е просто загуба на време? На този и други въпроси ще се опитаме да си отговорим с кино лентата „ Балканската черна кутия ” на режисьора Цветан Драгнев. Това е историята на Котарашки, някогашен проектант, станал музикант. Ще проследим една година от живота му, до момента в който пътува и свири с групата си Ktotarashky and the Rain Dogs, а той ще ни даде необичаен и прям взор към вътрешния му свят.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР