София. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) подписа договор за изпълнение на

...
София. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) подписа договор за изпълнение на
Коментари Харесай

ЕСО привлече безвъзмездно финансиране от близо 520 хиляди лева за повишаване на енергийната ефективност

София. Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) подписа контракт за осъществяване на широкомащабна стратегия по енергийна успеваемост с безплатна помощ от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020, оповестиха от пресцентъра на ЕСО . Близо 520 хиляди лв. безплатно финансиране ще бъдат предоставени по програмата за използване на ограничения за енергийна успеваемост в 273 обекта на сдружението, което е 44% от допустимите разноски по плана.
Програмата за енергийна успеваемост се базира на предложени в енергиен одит 274 енергоспестяващи ограничения, водещи до понижаване на крайното енергийно ползване на ЕСО с 5 085 654 kWh/годишно. Три съществени пакета от ограничения ще бъдат осъществени по плана.
Първият пакет е доставка и монтаж на нови високоефективни LED осветителни тела, нужни за цялостна рационализация и реорганизация на съществуващите системи за външно изкуствено осветяване в 273 подстанции в страната. Това ще докара до икономисване на сила в размер на 4 485 495 kWh/годишно и понижаване на излъчванията на парникови газове с 3 673,62 тона СО2 екв/год.
Вторият пакет включва доставка, монтаж и въвеждане в употреба на нова система за оползотворяване на отпадна топлота от съществуващи автотрансформатори в подстанция Пловдив за отопление на пет промишлени здания. Реализацията на мярката ще докара до икономисване на сила в размер на 612 399 kWh/годишно и понижаване на излъчванията на парникови газове с 218,75 тона СО2 екв/год.
Третият пакет е ориентиран към въвеждане и узаконяване на система за енергиен мениджмънт БДС EN ISO 50001/EN ISO 50001 за обезпечаване на резистентност на направените вложения и осъществяване на нови ограничения за енергийна успеваемост в сдружението.
По време на осъществяването на плана ще бъде прибавен и набор от ограничения за обезпечаване на визуализация и гласност на полученото финансиране от Европейски Съюз и на постигнатите резултати във връзка с енергийна успеваемост и понижаване излъчванията парникови газове.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР