София е задължена от съда да обявява актуалните данни за

...
София е задължена от съда да обявява актуалните данни за
Коментари Харесай

Съдът задължи София да обявява замърсяването на въздуха във Фейсбук

София е задължена от съда да афишира настоящите данни за замърсяването на въздуха на страницата си във Facebook и на уеб страницата си, откакто не може да го прави на осведомителните табла по спирките и в станциите на метрото.
Във Facebook и на уеб страницата на общината би трябвало да има достъп в действително време до информация за замърсяването с фини прахови частици, партерен озон, азотен диоксид и серен диоксид.

Това дефинира през днешния ден арбитър Албена Ботева от Софийския градски съд (СГС). Развръзката е в продължение на незабавните ограничения, които общината би трябвало да вземе, до момента в който продължава делото, заведено против нея от жители и неправителствени организации, обединени в " Група за чист въздух ", оповестява Сега.

Припомняме, че общината бе задължена от съда още през юли да дава настояща информация за равнищата на тези основни замърсители, само че е дала отговор, че няма софтуерна опция това да става посредством осведомителните табла по спирките и в метрото. Друго наложено тогава обвързване бе улиците да се мият два пъти месечно от май до септември и един път месечно от октомври до март. От Следствен отдел към окръжна прокуратура са поискали тази мярка да отпадне за зимния сезон поради метеорологичните особености, само че съдът не се съгласи.

Съдия Ботева подреди задължението да остане и за интервала октомври-март, в случай че времето разрешава. Като общината беше задължена да афишира на уеб страницата си и график, по който ще се мият улиците, както и да предизвестява, в случай че това няма да се случва поради неприятно време.

В страницата на общината би трябвало да бъде обявявана и ежемесечна информация за осъществените инспекции за възбраната за влизане на товарни коли и строителни машини над 4 тона в зона " Първа " в София, в случай че не покриват стандарт EURO4 за изгорели газове. Същата информация би трябвало да бъде обявявана и за инспекциите на коли в центъра на столицата, които не покриват стандарта EURO3.

Друго обвързване на общината е да дава всеки месец доклад какъв брой инспекции и санкции са наложени по Наредбата за ръководство на отпадъците и поддържане и запазване на чистотата. За идната година Следствен отдел към окръжна прокуратура би трябвало да показа и проект за засаждане на дървета.

Всички незабавни привременни ограничения бяха наложени от съда, тъй като упованията са, че делото няма да завърши скоро.

Колективният иск против общината беше заведен преди 3 години и цели да бъде прекратено замърсяването на въздуха в София и да се откри неефективната реакция на общината в интервала 2015 година – 2017 година Делото потегли в съда едвам тази година. Следващото съвещание е на 17 февруари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР