София е рекордьор по брой случаи, но не и по

...
София е рекордьор по брой случаи, но не и по
Коментари Харесай

Шефът на СРЗИ: София е рекордьор по брой случаи, но не и по заболеваемост |

София е рекордьор по брой случаи, само че не и по заболеваемост. Повишаването на случаите е предстоящо, изненада щеше да бъде, в случай че бяха намалели, това сподели по Българска национална телевизия шефът на Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) доцент Данчо Пенчев.

По думите му ситуацията в столицата е спокойна, предвидима и няма изключително огромни изненади. Доц. Пенчев заяви, че през днешния ден е била трансферирана психическата преграда от 6000 инфектирани в столицата, към този момент са – 6048. 7 са приетите в болница, няма нито един умрял.

Медицинският личен състав

Притеснителен е броят на позитивни проби при медицинския личен състав – към този момент са 455 на територията на София – това са най-вече експерти, които работят в коронавирус отделения, инфекциозни отделения, реанимации, Спешна помощ - хората от първа линия. Вероятно натовареността, умората, която се натрупва, са фактор за разпространяването, само че имаше и едно разпределяне измежду медиците, като на всички места в обществото, разяснява шефът на Столична РЗИ.

Той означи, че е невероятно да " избягаме " от сюжета на Европа и света, само че е значимо да можем да направляваме броя на позитивните. По думите му огромен % от случаите в София са единствено носителство или лека форма на болестта.

Разпространение на огнища

Доц. Пенчев удостовери, че разпространяването на територията на столицата е на огнища. Той разяснява и ситуацията в бежанския център във " Военна рампа ",.

Въведени са частични карантинни ограничения, 7 души са инфектирани, инфекцията е импортирана. Положителните и контактните им лица са изолирани. Не се одобряват нови бежанци.

Общо 17 са огнищата в столицата, 90% от тях са в проведени колективи.

Обстановката в учебните заведения

Към момента има 51 наранени учебни заведения в столицата с 62 ученици с позитивни проби. Под карантина са 1526 възпитаници. 33 са учителите с позитивни проби, 108 са под карантина. В детските заведения разликата в тези числа е още-по-голяма - при 5 положителни деца са карантинирани 166. В множеството случаи учениците са единствено носители, респект няма клинични изяви. При учителите има клиника, само че с лека форма на протичане, посочи доктор Пенчев.

Три разновидността за учебните заведения - жълт, оранжев, червен

Здравното министерство е създало три разновидността за налагане на противоепидемичните ограничения в учебните заведения – жълт, оранжев и червен – това са 5 критерия, които дават благоприятни условия за разнообразни решения. Повече за критериите ще бъде обявено на идващия брифинг на НОЩ. Те не са образец за цяла България, ще се ползват за съответни случаи, области, общини, учебни заведения, сподели доктор Пенчев и посочи, че червен е кодът, който дефинира дифузно разпространение на болестта, броя болни, които се регистрират в региона, приети в болница, отсъстващи деца със признаци или потвърдени, когато има наклонност за нарастване на заболяемостта. 

По думите на шефа на РЗИ София стеснителен е фактът, че доста от децата вземат участие в извънкласни форми – в една такава форма, в случай че вземат участие 10 деца, които са от разнообразни учебни заведения, могат да се заразят едно от друго. Там би трябвало да се концентрира вниманието, само че не и да се не разрешават, сподели той.

Комбинираните проби за грип и COVID-19

Комбинираните проби са налични в СРЗИ и в други лаборатории на територията на София. Те ще се употребяват когато би трябвало ясно и тъкмо да се дефинира дали пациентът е с ковид, с тях ще се работи в Координационния център и при персоналните лекари. В момента се изготвят ясни клинични критерии по кое време да се ползват. Тези проби би трябвало да бъдат безвъзмездни, съобщи доцент Пенчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР