София домакин на шестата конференция Западни Балкани“ тази съботаЗападните Балкани

...
София домакин на шестата конференция Западни Балкани“ тази съботаЗападните Балкани
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: България трябва да бъде лидер и да налага политики, гледайки националния си интерес

София хазаин на шестата конференция „ Западни Балкани “ тази събота
„ Западните Балкани са част от Европа и би трябвало да станат част от Европейския съюз. Това обаче е дълъг път на промени. По тази причина за шеста поредна година организираме събитието „ Западни Балкани “, на което срещаме политици, общественици, публицисти и специалисти за диалог по тематиките за бъдещето на района, сигурността, свободата на медиите, свободата на самоопределянето и нужните промени “. Това съобщи Ангел Джамбазки преди шестата конференция „ Западни Балкани “, която стартира тази събота от 10 часа в Национален замък на културата. 
Събитието се провежда от Фондацията за европейска промяна New Direction, чийто вицепрезидент е Джамбазки. Съорганизатори са „ Варшавски институт “ и Младежка мрежа за европейска народна власт (EDYN).
„ България би трябвало да бъде водач в процеса и да постанова политики, гледайки през националния си интерес. Като стартираме от гарантирането на правата на българите в Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания, през сигурността на района, която виждаме, че е нежна, и стигнем до опциите за общ стопански напредък и съдействие. Това са дилемите и би трябвало да намерим пътя за тяхното решение “, сподели още членът на Партията на Европейските консерватори и реформисти и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. 

Развитието на Западните Балкани, ще бъде дискутирано в София от високопоставени европейски политици и специалисти в региона на геополитиката, интернационалните връзки и националната сигурност. 
Във форума ще бъдат разисквани основни тематики като процеса на разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани, сигурност, миграция и външна интервенция, медийната независимост, съветската експанзия против Украйна и други  Ще се организира и кръгла маса за млади политически водачи на тематика „ Бъдещето на Западните Балкани “. 

В събитието ще вземат участие Емилия Реджепи, заместител министър-председател на Република Косово за въпросите на малцинствата и човешките права, Танджа Мищевич - министър на европейската интеграция, представителите в Европейския парламент Ладислав Илчич (Хърватски сувернисти, ЕКР), Ришард Чарнецки (Право и Справедливост, Полша), Андрей Слабаков (ВМРО, ЕКР), Марко Миланович Литре, депутат в Хърватския парламент, заместник-председател на фондация „ New Direction “ (EКР-Хърватия), Теута Водо, някогашен заместник-министър на правораздаването на Албания, доцент в Universite` Paris Cite` и Sciences Po Париж, откривател в IPSE, Славен Рагуж, народен представител в Народното събрание на Босна и Херцеговина, Хърватска републиканска партия (Босна и Херцеговина), както и политици от района, професори, публицисти и общественици, депутати, юношески водачи, политолози и други

Страните от Западните Балкани, геополитически и исторически, принадлежат към Европа и тяхното присъединение към Европейския съюз е натурален развой, избран като приоритет на срещата на върха на Европейския съвет още през 2003 година Въпреки това, години откакто първите страни от Западните Балкани аплайваха за участие, единствено Хърватия се причисли към Съюза на 1 юли 2013 година, като в това време за другите страни в района процесът на разширение се трансформира в предизвикателство. 

За останалите страни в района, процесът на разширение се оказа комплицирано начинание, което изисква разрешаване на двустранни въпроси и използване на демократични и стопански промени за хармонизиране със стандартите на Европейски Съюз и проправяне на пътя за възможното им присъединение. 

Руската експанзия против Украйна върна разширението като главен приоритет на европейския дневен ред с някои основни събития през 2022 година На 23 юни Украйна и Република Молдова получиха статут на кандидат-членки, до момента в който Албания и Северна Македония организираха първите си междуправителствени конференции на 19 юли през същата година. Въпреки този прогрес обаче, пречките не престават да съществуват и наподобява, че Европейски Съюз изпитва възприятие на отмалялост от по-нататъшно разширение, съчетано с липса на доверие измежду нациите от Западните Балкани.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР