София. Десетки медицински сестри протестират пред сградата на Министерството на

...
София. Десетки медицински сестри протестират пред сградата на Министерството на
Коментари Харесай

София: Десетки медицински сестри протестират пред здравното министерство заради ниското заплащане и трудните условия в сектора

София. Десетки медицински сестри стачкуват пред постройката на Министерството на здравеопазването, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Основните претенции на медиците са за възстановяване изискванията на труд и нарастване на заплатите в бранша. Проявата е проведена в обществените мрежи и се организира в редица градове на страната. Шествието се реализира макар, че на 28 февруари (четвъртък) министър-председателят Бойко Борисов и министър Кирил Ананиев се срещнаха с вицепрезидента на КНСБ доктор Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „ Подкрепа “ доктор Николай Кътев и ръководителя на Българската асоциация на експертите по здравни грижи. След срещата здравният министър изясни, че настояванията на медицинските служите са изцяло обективни, само че те зависят от положения труд, размера на осъществената активност, степента на натоварване на обособените структури и постигнатите резултати. Той означи, че е подписан групов трудов контракт, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и акцентира, че настрана от това Министерството на здравеопазването работи за подкрепяне на държавните и общински лечебни заведения, тъй че да бъде допустимо увеличението на възнагражденията на работещите в тях. Според него митингът е разгласен, без да бъдат известени експертите за това какъв ще бъде бюджетът на съответната болница и самите заплати, които ще получават те през тази година.
На професионалния си празник през предходната година медицинските сестри още веднъж демонстрираха своето неодобрение от изискванията на труд и заплащането, което получават.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР