София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО. Около

...
София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО. Около
Коментари Харесай

София - световна столица на книгата на ЮНЕСКО?

София да стане международна столица на книгата на ЮНЕСКО. Около тази самодейност са се обединили Столичният общински съвет, Министерството на културата и Асоциация " Българска книга " (АБК). Институциите се сплотиха към незабавни ограничения за повишение на грамотността на откриването на „ Алея на книгата “ в София с #кауза просветеност.

Съвместната самодейност за кандидатурата беше оповестена от ръководителя на управителния съвет на АБК Десислава Алексиева. Тя и министър-председателят акад. Николай Денков дадоха старт на станалата към този момент обичайната за столицата „ Алея на книгата “.

Присъствалите на откриването представители на издателите, работодателите на държавните и общински институции се сплотиха също към нуждата от незабавни ограничения за повишение на грамотността - отбрана на авторското право и трансформирането на дългогодишната самодейност на АБК #кауза просветеност в национална стратегия със съответното финансиране.

„ Благодаря ви, че през днешния ден сте тук в поддръжка на #кауза просветеност и книгите “, обърна се към формалните посетители ръководителят на УС на АБК Десислава Алексиева. „ Днес сме дружно, тъй като сме създали пътека на знанието, а идеята е нещо, в което всички имаме вяра и считаме, че ще промени България и обществото ни. Защото хората, които четат, имат сериозно мнение, положителни жители са, трансформират средата и имат емпатия “, уточни тя.

„ Алея на книгата “ е традиция, която сплотява софиянци. Много постоянно споделяме, че цивилизациите са зародили там, където за първи път са се появили писмените закони. Истината е, че паралелно с тях за първи път писмеността е разрешила да се дефинират ясни морални устои. Какво е положително, какво неприятно, какво е задоволително “, акцентира в словото си министър председателят – акад. Николай Денков.

По думите на ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИБК) Васил Велев е неотложно да се приближим към просветителните стандарти на ЮНЕСКО, като ръководителят на АИКБ уточни, че най-подходящият миг това да стартира да се прави е в този момент, преди приемането на новия бюджет.

Надя Младенова - началникът на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова, под чийто патронаж е #кауза просветеност, увери присъстващите, че идеята за повишение на грамотността и четенето в обществото постоянно ще има съидейник в лицето на вицепрезидента.

„ В МОН се занимаваме с това всяко българско дете да може да развие цялостния си капацитет и да има триумф в живота. Тези неща минават през грамотността и желанието за познание. Знаем, че в учебно заведение главният фактор е учителят. А отвън учебно заведение има два фактора, които мощно са свързани с дълготрайния триумф в живота – навиците за четене и броят книги, които фамилията има у дома. Затова е доста значимо младежите да имат достъп до книга, до друг тип литература. Четенето остава главен път към познанието “, уточни зам.-министърът на образованието Наталия Митева.

В приветствен адрес до уредниците на „ Алея на книгата “ вицепремиерът Мария Габриел напомни, че книгата е единственото средство, с което човек в никакъв случай не стопира да израства.

От през днешния ден до 10 септември столичният бул. “Витоша ” и част от градинката пред НДК приютяват хиляди книги на 144 издателства в 58 шатри.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР