София. Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

...
София. Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)
Коментари Харесай

500 млн. лв. повече ще бъдат отделени за медицински дейности през 2019 г.

София. Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха Анекс към Националния рамков контракт за медицинските действия 2018. С подписването му в края на годината се възвръща практиката Националният рамков контракт да влиза в действие от 1-ви януари, с цел да се извършва през цялата година при идентични условия. През идната година бюджетите на лечебните заведения ще бъдат увеличени с към 5%, като всички пациенти ще имат право на повече посоки за проучвания и за прегледи при експерти. Предвижда се нарастването да е с към 10%. Не се чака понижаване на цените на клиничните пътеки за лъчелечение, само че ще бъде изработен разбор и в случай че се открият злоупотреби, ще бъдат направени корекции. Повишен ще бъде контролът в лечебните заведения, като инвазивните кардиологии ще бъдат оборудвани с видеонаблюдение, което да следи за фиктивни пациенти и процедури.
На срещата министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев заяви, че този контракт ще способства за обезпечаване на по-добро качество на лекуването на българските жители и по-добри условия за работа на изпълнителите на здравна помощ. Здравният министър уточни, че ограниченията, които са заложени в Анекса, са свързани с възстановяване на контрола в системата. „ Предстои да разработим редица нормативни актове през първото тримесечие на 2019 година, които още веднъж ще надградят качеството и ефикасността на здравните грижи, както и ще подобрят успеваемостта на разходването на средствата “, добави Ананиев.
Заместник-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева съобщи, че са съумели да договорят уравновесено систематизиране на близо 500-те милиона лв. спомагателни средства за медицински действия през 2019 година, които ще допринесат за възстановяване работата на цялата здравна система. „ Надяваме се, че новият Анекс ще сътвори условия на предвидимост, резистентност и бистрота в бранша “, разяснява Начева.
Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров разяснява, че с помощта на градивен разговор са се постигнали много положителни параметри за работа през идната година.
Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР