София. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по

...
София. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по
Коментари Харесай

На посещение в Турция е парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова

София. Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, е на посещаване в Турция. Визитата е по покана на ръководителя на Комисията по външни връзки във Великото национално заседание на Турция Волкан Бозкър. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание. В делегацията са заместник-председателят на Комисията по външна политика Валери Жаблянов, членовете на комисията Христо Гаджев и Хамид Хамид, както и ръководителят на Групата за другарство България-Турция Ахмед Ахмедов и нейният заместник-председател Петър Кънев.
Българските парламентаристи разговаряха със заместник-министъра на външните на работи на Република Турция Фарук Каймакчъ. Участниците в срещата се сплотиха към визията, че е значимо да бъдат полагани старания за продължение на договарянията в границите на присъединителния развой на Турция към Европейския съюз. " България ще продължава да поддържа Турция в присъединителния развой, тъй като изолацията на Турция не е в полза на никоя от страните ", акцентира ръководителят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.
На срещата на делегацията с министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу бе подложен акцент на другарските връзки сред двете страни. Турският външен министър благодари за поддръжката, оказвана от България в процеса на договаряния с Европейския съюз. Той акцентира, че срещата на високо ниво ЕС-Турция във Варна е съдействала в забележителна степен за основаване на една положителна атмосфера за развиване за интеграцията на Турция.
България и Турция ще се опитат да изработят обща позиция за поддръжка на идващия общоприет секретар на Съвета на Европа, който да бъде претендент, търсещ и пазещ салдото в организацията. Отбелязано бе, че в идващите месеци се чака среща на Съвета за стратегическо съдействие България-Турция.
Делегацията беседва с изпълняващия длъжността ръководител на Великото национално заседание на Турция Мустафа Шентоп. България и Турция могат да разрешат нерешените двустранни въпроси с разискването им на равнище Съвет за стратегическо съдействие при съществуването на политическа воля. Постоянният секретариат на ПА ПСЮИЕ може да бъде стихотворец от България за първите пет години на ротационен принцип.
Българската парламентарна делегация, водена от ръководителя на Комисията по външна политика, беседва още с представители на Комисията по външни връзки във Великото национално заседание на Турция и на Групата за другарство с България в турския парламент. Обсъдени бяха областите, в които може да се задълбочи съдействието сред двете страни, както и идната аудиенция у нас на Групата за другарство Турция – България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР