София. България предлага на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО

...
София. България предлага на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО
Коментари Харесай

България предлага на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО да бъде създаден „Световен път на древните цивилизации“

София. България предлага на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО да бъда основан „ Световен път на античните цивилизации “. Новината заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на втория Международен конгрес на международните цивилизации и историческите направления. „ Идеята е да създадем „ Световен път на античните цивилизации “ – нещо като „ По пътя на коприната “. Защото считам, че в действителност е доста значимо всеки един от нас да познава своето завещание – това, което предците ни са оставили по нашите земи. И да се опитаме оптимално да се възползваме от това благосъстояние и да дадем опция на хората, които живеят по тези места, да се развиват, стъпвайки точно върху културно-историческото завещание “, изясни Ангелкова. Тя уточни, че се надява Световната организация по туризъм да поддържа концепцията. „ За да може да идентифицираме всички международни цивилизации – от Азия, Европа, Африка, Америка, Австралия… Идеята е да поканим безусловно всички континенти да се включат и да създадем един подобен път на античните цивилизации с концепция те оптимално да бъдат опознати. И да се основат направления, които да бъдат фокусирани напълно върху културно-историческото завещание. Ще представим тази концепция, след което следва разискване със Световната организация по туризъм и считам, че е добре да включим и ЮНЕСКО, с цел да може да имаме триумф. И считам, че в случай че това се одобри, ще бъде значимо за България като основател “, сподели още тя и уточни, че част от българските обекти, които ще се включат в маршрута, сигурно ще бъдат тези, които са част от листата на ЮНЕСКО.
Министър Ангелкова изясни, че за България е чест за повторно да е хазаин на такова влиятелно събитие. „ Това ни дава опция да забележим по какъв начин международните цивилизации могат да бъдат върнати посредством туризъм. През хилядолетията, които бележат напредъка на човечеството, цивилизациите са процъфтявали и са западали, само че са ни оставили своето културно завещание. И съхранявайки го, можем да стартираме интернационален разговор за общото сред нас, възприемайки културата не като нещо статистично и остаряло, а като динамична система от полезности, която непрекъснато се развива “, съобщи министърът на туризма. Ангелкова уточни, че туризмът е потвърдил капацитета си като един от главните генератори на напредък на международната стопанска система. „ Той има дял от 10,4% от международния БВП и дава претовареност на над 113 млн. души по света. България е част от тези позитивни трендове – туризмът има дял от съвсем 13% от Брутният вътрешен продукт и работим настойчиво страната ни да се наложи като четирисезонна дестинация “, разяснява тя.
По време на откриването на конгреса, депутатът от ГЕРБ и ръководител на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов разяснява, че българите към момента сме непознати за света, тъй като дълго време сме живели в капсулирана система. „ И от 15 години интензивно водим политика светът да види една доста остаряла страна с доста наслоени култури “, сподели още Рашидов. Той уточни, че скоро му следва среща с президента на ЮНЕСКО, на която ще предложи църквата „ Св. Стефан “ в Истанбул да влезе в листата със международно културно завещание на организацията.
По-късно денем в границите на конгреса в Античния културно-комуникационен комплекс „ Сердика “ беше намерено и туристическо ревю, на което бяха показани български обичайни артикули. „ Вярвам, че точно на едно такова събитие – където са и представителите на обособените общини, райони и занаяти, бихме могли да покажем парченце от голямата история, просвета и обичаи, които има нашата страна “, сподели министър Ангелкова по време на тържественото разкриване на ревюто. В него взеха присъединяване националната певица Валя Балканска, родопски гайдари, танцови ансамбли и кукери, които направиха по този начин, че българските традиции и обичаи да оживеят пред погледите на гостите на конгреса.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР