София. България получи 2.9 милиона евро по Плана за превенция

...
София. България получи 2.9 милиона евро по Плана за превенция
Коментари Харесай

Министър Десислава Танева запозна еврокомисаря Витянис Андрукайтис с предприетите мерки за борбата с африканската чума по свинете

София. България получи 2.9 милиона евро по Плана за предварителна защита на болестта Африканска чума по свинете за 2018-2019 год. от Европейската комисия, оповестиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните . Това стана ясно по време на среща сред министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андриукайтис в Брюксел. Половината от тези средства ще ни бъдат предоставени предплатено за покриване на съответните разноски.
Министър Танева срещна еврокомисаря с подхванатите ограничения във връзка с персоналните стопанствата и дребните ферми, при които липсва биосигурност. Тя осведоми, че огромна част от популацията непринудено е усвоило месото от животните, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на процедура са противозаконни. „ Тъй като хората станаха съпричастни и вземат участие в битката с АЧС, ние ще предложим превенционен проект. Ще предприемем дейности ориентирани към поддръжка за създаване на биосигурност, репопулация и регистрация на обектите “, сподели министър Танева. Андриукайтис бе безапелационен, че Комисията поддържа легалните производители с ограничения за биосигурност и регистрация, без значение дали са дребни или огромни. Той прикани да не се политизира с тематиката, а да се работи единно.
Двамата се сплотиха към мнението, че за ограничение и предотвратяване от болестта, е належащо при развъждането на домашни прасета да се съблюдават съответните ограничения за биосигурност без значение на вида стопанство. Еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните подчертава и върху отговорността на страната ни за недопускане навлизането на болестта в прилежащите страни.
От срещата стана ясно, че от 21 септември до началото на октомври ни следва одит от Европейска комисия по ограниченията, които страната ползва за справяне с АЧС. От този одит зависи и съ-финансирането, което ще получим и финансовата поддръжка на дейностите, които прилагаме. Всичко това е под изискване, че ние строго изпълняваме европейското законодателство.
Към 31 юли 2019 година, страната ни е декларирала 11 милиона евро, които ще могат да се употребяват като отплата за към този момент премахнати огнища на АЧС в свинекомплексите. Министър Танева получи увещание, че отговор за това искане ще получим в границите на 30 дни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР