София. България изгражда отношения на специално партньорство с Украйна още

...
София. България изгражда отношения на специално партньорство с Украйна още
Коментари Харесай

Посланик Микола Балтажи: България изгражда отношения на специално партньорство с Украйна още от нейното създаване преди 100 г.

София. България построява връзки на особено партньорство с Украйна още от нейното основаване преди 100 година Това сподели изключителният и пълномощен дипломат на Украйна в България Микола Балтажи в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка 100 години от подписването на Брест-литовския кротичък контракт, с който се откриват двустранните връзки сред България и Украйна.
Балтажи уточни, че днешната дата е доста значима, тъй като през 1918 година в нощта против 9 февруари е подписан Брест-Литовският кротичък контракт сред Украинската национална република и страните на Четворния съюз – Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България. „ Това е един дипломатически акт, с който се дава интернационално самопризнание на младата украинска страна. Тя се появява тъкмо преди 100 година на картата на Европа върху руините на Руската и Австро-Унгарската империя. С това естествено към този момент се назначават и посланици – от Царство България в Украйна отива известният български академик и общественик проф. Иван Шишманов. А първият министър на Украинската национална република - проф. Александър Шулгин, е изпратен като дипломат в София. Това е извънредно значимо събитие в историята на нашите две страни и желая да отбележа, че щом такива политици и държавници са били назначени за посланици, това значи, че през това време връзките сред Украинската национална република и Царство България са били третирани като особено партньорство ”, сподели още той.
Балтажи уточни, че по това време главните цели на посолствата и дипломатическите задачи на двете страни са били да вземат решение настоящите въпроси на деня като репатриацията на военнопленници, решение на правата на своите сънародници и други „ Пристигайки в София, проф. Александър Шулгин усеща от едната страна на българите приятелско отношение към Украйна като млада страна, само че в това време вижда, че има липса на интерес и на съответна визия за комплицираните събития, които се развиват там. Затова посолството на Украинската национална република стартира да издава особено списание, наречено „ Украинско слово “, а по-късно и „ Украинско-български обзор “. В тази активност оказват помощ и видни представители на българската интелигенция, с цел да имат опция българските читатели да се срещнат в Украйна. А в случай че приказваме за проф. Иван Шишманов, той е бил извънредно добър специалист на украинско-българските връзки и по-специално в двустранните литературни връзки. Той дава изявление пред сп. „ Камбана “ преди да замине в Киев и няма по какъв начин да не изтъквам думите му – „ Отивам в Украйна с цялостна религия, че мога да употребявам силите си и дългогодишното си проучване на страната и нейната просвета, на украинското придвижване, както и своите персонални връзки и горещи благосклонности за основаване на връзка с един народ, който в своето Възраждане има толкоз поразителни аналогии с нашия. Трябва по опция да се основат трайни политико-икономически и културни връзки сред България и Украйна “. Също по този начин има и други извънредно значими сигнали, които проф. Иван Шишманов излъчва за тогавашната Украйна - той показва със своя брилянтен разбор особеностите на украинския език, културата, изкуството, науката и приятелския темперамент на нашите връзки, както и коренните разлики сред украинците и руснаците и така нататък и тъй наречените “, изясни Балтажи.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР