София. България е готова за присъединяване към ОИСР и очаква

...
София. България е готова за присъединяване към ОИСР и очаква
Коментари Харесай

Министър Лиляна Павлова представи България на конференция на високо ниво на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

София. България е подготвена за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и чака своята пътна карта за подготовката и отварянето на договарянията за участие в организацията. Нашата позиция е ясна и градивна. Радваме се на поддръжката на страните-членки на Европейски Съюз. Това сподели министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова при откриването на конференцията на високо равнище на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), оповестиха от пресцентъра на министерството .
Министър Павлова показа страната ни на форума, отдаден на Югоизточна Европа и на новите стратегии за промени и за развиване на конкурентоспособността в района. На конференцията беше показан и втори отчет на организацията, който цели да помогне на политиците от Югоизточна Европа да оценят постигнатия прогрес във връзка с техните цели за напредък и да сравнят достиженията си с тези на своите сътрудници и положителните практики на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Министър Павлова напомни, че страната кандидатства за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 2007 година и през годините е потвърдила своето придържане към главните правила на отворената пазарна стопанска система, демократичния плурализъм, воля за промени и зачитането на правата на индивида. По време на предстоящото посещаване в София на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия за присъединяване в неофициалната среща по стопански и финансови въпроси ECOFIN на 27-28 април, той ще бъде в допълнение осведомен за дейностите на България за присъединението към организацията.
Ние сме страна с интензивен стопански напредък от 4%, безработица под 6%, невисок външен дълг под 26%, забележителен финансов запас и съвсем нулев бюджетен недостиг, акцентира министър Лиляна Павлова. И добави: Нещо повече – всекидневно сътворяваме условия и поставяме старания за осъществяване на нови планове, предприемачески хрумвания и за развиването на започващи компании, с цел да се усъвършенства благосъстоянието на всички европейски жители. Фокусирани сме върху понижаване на административните бариери и вложението в подобряването на уменията на работещите, тъй като знаем, че хората са нашият максимален актив.
В словото си пред участниците в срещата министър Лиляна Павлова показа целите на Българското председателство, като подчертава на основния– европейската вероятност и свързаността на Западните Балкани, на който е отдадена и Срещата на върха на 16 и 17 март в София. България се надява, че политическата Декларация и Анекса към нея, ще бъдат мощен ангажимен на Европа за това какво би трябвало да се случи в района през идващите десетилетия. Фокусът ще бъде върху съответни планове - пътно, железопътно, цифрово, съдействие в региона на сигурността и други, акцентира министър Лиляна Павлова.
Проучванията и рекомендациите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за конкурентоспособността на Югоизточна Европа са извънредно потребни и солидна основа за техните старания за присъединение към Европейски Съюз, означи тя.
Следваме нашия път напред и имаме вяра, че България е камък от фундамента, върху който се гради нашето общо бъдеще – в Европа и със Западните Балкани, сподели в умозаключение министърът за Българското председателство.
Преди да открие конференцията, министър Лиляна Павлова се срещна с генералния секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Анхел Гурия, на която разискаха кандидатурата ни за присъединение към организацията. Те се показаха мнение, че страната през годините потвърждава осъществяването на своите задължения като страна членка на Европейски Съюз и на стандартите за участие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР