София. Азиатските страни са естествен партньор на България, защото ние

...
София. Азиатските страни са естествен партньор на България, защото ние
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Азиатските страни са естествен партньор на България, защото ние сме техният мост към Европа

София. Азиатските страни са натурален сътрудник на България, тъй като ние сме техният мост към Европа. Това сподели президентът Румен Радев по време на откриването на втория фестивал на азиатската просвета, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус ” . Събитието се организира на естрадната сцена в парк „ Борисова градина ” в столицата и е проведено по самодейност на Индонезийското посолство в България, дружно с още 12 дипломатически представителства – на Китай, Филипини, Пакистан, Палестина, Виетнам, Република Корея, Саудитска Арабия, Индия, Тайланд, Япония, Монголия и Иран.
„ Азия е необятна. Не единствено като географско, само че и като историческо и културно пространство. Континентът е люлка на антични цивилизации, които със своите културни достижения притеглят вниманието на Европа от остарели времена. Многообразието от традиции, обичаи и достижения в изкуството и изключително във философията на азиатските нации будят удивление ”, уточни президентът в речта си по време на откриването.
По думите му районът се е трансформирал в основен фактор за международния стопански напредък и въздейства все по-силно върху динамичността на интернационалните процеси. „ В Азия през днешния ден са ситуирани световни политически фактори и стратегически сътрудници на Европейския съюз. Регионът има възходящо значение за международната политика, стопанска система и финанси. Има значение за установяването на мир и непоклатимост, за битката с тероризма и оправянето с климатичните промени ”, аргументира се президентът.
Според него откритите другарски връзки сред България и азиатските страни се дължат на положителни обичаи и значителен капацитет за съдействие. „ Като ръководител на Съвета на Европейски Съюз, България отдава огромно значение за подсилване на разговора сред Европа и Азия, по линия на Азиатско-европейския конгрес, както и за подсилване на съдействието с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Политиката и стопанската система нормално се слагат на напред във времето, само че в ден като днешния желая да подчертая голямото значение на културното съдействие и контактите сред хората. Значението на тези контакти ме очебийно и на осмата среща на министрите на културата на Азиатско-европейския конгрес, който се организира тук, в София ”, акцентира още президентът Румен Радев.
Организаторите на фестивала споделят, че с изключение на показване на културата и традициите на страните, събитието е отдадено и на благородна идея – приемните фамилии, които фондация „ За Нашите Деца “ поддържа.
Иван ЛАЗАРОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР