София. 92-ма пациенти се възползваха от безплатните нефрологични и кардиологични

...
София. 92-ма пациенти се възползваха от безплатните нефрологични и кардиологични
Коментари Харесай

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-София: 29 пациенти с кардиоренален синдром са открити по време на кампанията „Сърце&Бъбрек. Направи връзка“

София. 92-ма пациенти се възползваха от безплатните нефрологични и кардиологични прегледи в границите на осведомителната акция „ Сърце&Бъбрек. Направи връзка “, чиято цел беше да се увеличи информираността за така наречен кардиоренален синдром (КРС), който е една от най-честите аргументи за съдбовни затруднения при заболели с бъбречни или сърдечни болести. Организатор на самодейността беше Клиниката по нефрология на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “-София. Това оповестиха от пресцентъра на болничното заведение .
Между сърцето и бъбреците съществува специфична обязаност, стана ясно по време на акцията. При здрави хора това оказва помощ да се поддържа хармонията в организма, само че при заболяване на единия орган може да се съобщи нездравословно въздействие и на другия. Кардиореналният синдром съставлява положение, при което сърцето и бъбреците влизат в циничен кръг на взаимни повреди с внезапно утежняване на прогнозата.
Общо 44 индивида се съветваха с нефролог по време на акцията. 29 от тях се оказаха с кардиоренален синдром (увреждане на бъбреците в композиция със сърдечен проблем). 7 пациенти бяха диагностицирани с продължителен пиелонефрит, продължителен гломерулонефрит и продължителен нефритен синдром и бяха ориентирани за следене и послещваща терапия в Клиниката. 2-ма се оказаха с еритроцитурия и със подозрение за гломерулонефрит. Те също бяха ориентирани за приемане, по-нататъшна оценка на положението им и бъбречна биопсия. При 4 пациенти прегледът сподели, че са с простатна хиперплазия и калкулозен пиелонефрит и бяха носочени за консултация с уролог и следващо лекуване.
2-ма пациенти бяха ориентирани за следене при различен експерт /ендокринолог, ревматолог/.
48 пациенти пък минаха през кабинета по кардиология в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ по време на акцията. Болшинството от тях бяха с артериална хипертония, а трима се оказаха с исхемична болест на сърцето, която е по отношение на нефрологично заболяване. Всички са съветвани и ориентирани за спомагателни проучвания.
Резултатите от акцията потвърдиха нещо, което от дълго време подозираме, а точно, че кардиореналният синдром е постоянно затруднение при пациенти с бъбречни или сърдечни недоволства. Важно е той да се вземе под внимание, с цел да има резултат от лекуването, заключи доцент Кондурджиев, шеф на Клиниката по нефрология.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР