Собствениците на затворената от години къпалня Мария Луиза в столичната

...
Собствениците на затворената от години къпалня Мария Луиза в столичната
Коментари Харесай

Собствениците на къпалнята Мария Луиза искали да я ремонтират по лека процедура

Собствениците на затворената от години къпалня " Мария Луиза " в столичната Борисова градина са поискали да я ремонтират и да създадат нови здания на мястото на съществуващите, както и да урегулират парцела, на който тя се намира. Те обаче упорстват за строителните действия да не се издава виза за планиране и позволение за градеж, защото ставало въпрос за настоящ ремонт.

Плановете на сдружението " Парк Мария Луиза ", което се управлява от компании, свързвани с Румен Гайтански - Вълка, обаче няма по какъв начин да бъдат утвърдени от общината.

Искането за устройствената процедура и разрешаването на настоящ ремонт е подадено на 15 януари. За желанията на притежателя се разбра от обява в " Дневник ". Според нея е създаден към този момент и абстрактен план, който е дело на студио " Десет ". От уеб страницата на студиото се вижда, че той е още от 2016 година и планува унищожаване на в този момент съществуващите трибуни и кула за водни скокове.

От направление " Архитектура и градоустройство " към Столичната община обясниха за Mediapool, че поисканата от " Парк Мария Луиза " устройствена процедура няма по какъв начин да се случи, защото сега тече процедура за приемане на организационен проект на Борисовата градина. Това стопира изработването на частични устройствени проекти.

Искането за разрешаване на настоящ ремонт без виза за планиране и позволение за градеж също няма да бъде задоволено, защото по закон тези стъпки може да се пропуснат, в случай че ремонтът не визира структурата на постройките и не трансформира предназначението им. Освен това за ремонта би трябвало и мнение от Националния институт за недвижимото културно завещание, защото попада в предпазената Борисова градина. До момента няма информация те да са съгласували плана.

Къпалнята " Мария Луиза " стои затворена от години, а разнообразни представители на общината не един път са заявявали предпочитание тя да бъде отворена и даже да стане още веднъж напълно общинска благосъстоятелност. Басейнът на процедура беше приватизирана, откакто сдружението " Софийски парцели " сътвори обща компания с частни компании и апортира в нея къпалнята. В момента " Софийски парцели " няма надзор над " Парк Мария Луиза " въпреки да е най-големият акционер в сдружението.

Проектът за организационен проект на Борисовата градина планува къпалнята да остане и да се търсят способи да бъде отворена.

Още през 2012 година Румен Гайтански съобщи, че ще влага в ремонта на басейна. От последния оповестен годишен доклад на " Парк Мария Луиза " излиза наяве, че през 2016 година също е подавано заявление за ремонт на къпалнята, а желанията са били тя да бъде отворена. Самото сдружение, притежател на басейна, работи на загуба, защото няма съвсем никакви приходи. През 2016 година разноските му са били 206 000 лв., приходите от оперативна активност - едвам 10 000 лв., а финансовите доходи - 107 000 лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР