Собствениците на паркоместа в общи (подземни и надземни гаражи), както

...
Собствениците на паркоместа в общи (подземни и надземни гаражи), както
Коментари Харесай

Депутатите облекчиха изграждането на станции за електромобили около блоковете

Собствениците на паркоместа в общи (подземни и надземни гаражи), както и в околоблоковите пространства ще могат по-лесно да построяват зарядни станции за електрически автомобили. Те ще могат да свързват точката за зареждане с електроразпределителната мрежа като самостоятелни клиенти.

Това са част от измененията в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, препоръчани от Ивайло Мирчев и група депутати от „ Демократична България “, признати на първо четене в зала.

Бяха признати и предложенията, входирани от служебния кабинет „ Донев “, с който се цели по-бързо отключване на 1.4 милиарда лева от Плана за възобновяване и резистентност, планувани за саниране.

Припомняме, че напълно неотдавна районното ведомство започва и втория стадий на кандидатстване. Първият завърши с голям интерес. Размерът на плануванаъа финансова помощ по процедурата е над 1.1 милиарда лева, само че е прекомерно дребен на фона на подадените планове оферти. Тяхната стойност е за съвсем 4 милиарда лева. 

Промените в ЗУЕС, които би трябвало да улеснят санирането, се влачат от предходната година. Същият законопроект бе входиран в границите на 48-ото Народно заседание, и мина на първо четене през комисии в Народното събрание. Но измененията по този начин и не бяха признати дефинитивно поради късия живот на Народното събрание.

В изявление за Economic.bg секретарят на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност Ламбро Попов дефинира измененията като належащи, защото такива не са правени години наред.

Днес в зала съвсем всички се оповестиха за промени сред първо и второ четене. Най-спорни са измененията, свързани със свалянето на кворума при взимане на решения, както и процедурата кметовете да вкарват служебни домоуправители в етажни лични, в които няма определени.

За мен процедурата, която са планували в министерството – за назначение на служебни домоуправители и това, че вкарваме кмета на общината или на региона да се занимава с етажната благосъстоятелност, съгласно мен, по никакъв метод това не е работещо ”, разяснява ръководителят на правната комисия Стою Стоев, представен от БНР. 

Андрей Чорбанов от “Има подобен народ ” също изрази скептично мнение, защото измененията не вземат решение проблемите на притежатели на жилища в централните градски елементи, където в кооперациите повече от половината от жилищата са в действителност наети от компании и на процедура извънредно мъчно се доближава изискуемият кворум, който се предлага, с цел да се вземе каквото и да е решение.

Идеята общото заседание на етажната благосъстоятелност за разполагането на зарядна точка за електромобили да става с болшинство също провокира реакция.
Зарядните станции – законопроект на Демократична България
Като претекстове в законопроекта са записани тежките бюрократични процедури, през които би трябвало да се мине, с цел да се конфигурира точка за зареждане в електрическата мрежа, защото от ден на ден електрически автомобили се употребяват в огромните градове, а обитаемоте най-вече живее в здания – етажна благосъстоятелност. Да се извадят всички документи лишава към година и половина, се изяснява още в законопроекта.
По-лесно саниране – законопроект на кабинета „ Донев “
За да се улеснят вложенията в енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания, всяка етажна благосъстоятелност ще може да открие банкова сметка със особено предопределение за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност. Това ще улесни и кандидатстването за групови заеми пред разнообразни финансови институции. Разпореждането с този запас ще може да се прави от ръководителя на Управителния съвет (управителя) въз основа на решение, признато от общото заседание.

Промените, импортирани от служебния кабинет, също по този начин би трябвало и да регламентират професионалното ръководство на етажната благосъстоятелност в многофамилните жилищни здания. Въвежда се условието лицата, които ръководят и поддържат етажната благосъстоятелност, да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, като се изключи физическите лица-търговци по същия които не могат да бъдат професионални шефове. Всички те ще бъдат вписани в специфична единна осведомителна система, която сплотява два обществени централизирани електронни регистъра: Регистър на професионалните шефове на етажна благосъстоятелност и Регистър на етажната благосъстоятелност, съдържащ данни за: сдруженията на притежателите на територията на Република България, както и за управителни препоръки (управители) на етажна благосъстоятелност на територията на Република България, указател към Министерство на регионалното развитие и ще получат удостоверяващ документ.

Регистрацията на професионалните управители-търговци е със период на деяние до 5 години и вписаните търговци ще би трябвало да обновяват информацията в него всякога, когато настъпят нови условия, които засягат условията към тях.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР