Собствениците на къщи палати и огромни жилища с инсталирана мощност

...
Собствениците на къщи палати и огромни жилища с инсталирана мощност
Коментари Харесай

Нови правила: Токът за къщите палати ще идва от...

Собствениците на къщи покои и големи жилища с конфигурирана мощ на електроуредите си над 30 киловата от следващата година няма да се доставят ток от контролирания пазар за битови консуматори и също ще излязат на свободния. Това планува законова смяна, която ще бъде импортирана до края на септември или при започване на октомври, заяви ръководителят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов, представен от

„ За да бъдат изкарани огромните битови консуматори на свободния пазар, би трябвало обаче да има платформа, от която те да купуват.

До 1 януари КЕВР би трябвало да направи такава платформа, частните снабдители също имат и тези огромни клиенти ще имат избор на снабдител. С измененията в Закона за енергетиката ще бъдат заложени периоди за излизане на свободния пазар на другите групи битови клиенти и ще има прогнозируемост “, изясни депутатът.

Според него жителите на жилищата, където тя е в границите на 9-12 киловата, последни ще излязат на либерализирания пазар на електрическа енергия, едвам откакто стане ясно какъв брой и кои са енергийно-уязвимите консуматори. Николов разясни, че, в случай че те са били разпознати, то са щели да излязат на свободния пазар дружно с дребните компании, които от 1 октомври ще купуват ток от свободния пазар. Той предвижда, че цялостното излизане на свободния пазар може да стане до 3 години.

„ Евродирективата за либерализацията на пазара от 2007 година изисква идентификация на уязвимите консуматори и основаване на механизъм за тяхното подкрепяне. Въпросът у нас е обаче кой ще ги разпознава. Социалното министерство бяга, на енергийното не му е работа напълно и никой не го прави.

В същото време няма по какъв начин да се направи цялостна либерализация, без да ги има тези механизми за идентификация и за предприемане на нужните ограничения за отбрана “, разяснява Валентин Николов. Депутатът добави, че крайният период за либерализация на пазара е 2025 година

В новия план на Стратегия за стабилно енергийно развиване до 2030 година с небосвод до 2050 година, показан предходната седмица за обществено разискване, е записано още, че процесът на цялостна либерализация на пазара на електрическа сила за битовите клиенти ще се осъществя редом с въвеждането на механизъм за отбрана на уязвимите клиенти на електрическа сила.

Това са тези битови клиенти, които са в състояние на енергийна беднотия заради ниски приходи, високи енергийни разноски и ниска енергийна успеваемост на жилищата им.

Механизмът за отбрана на уязвимите клиенти ще включва критерии за идентифициране на тези клиенти, финансови и нефинансови ограничения за тяхната отбрана и ще се реализира посредством системата за обществено подкрепяне.

Този механизъм за подкрепяне на уязвимите клиенти е за да им се обезпечат целогодишно минималните нужни количества електрическа сила отвън потребностите им за отопление, за които се дават обществени помощи. Освен това в дълготраен проект ще се ползват и ограничения за повишение на енергийната успеваемост на жилищата на енергийно небогати клиенти за понижаване на разноските им.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР