Собствениците на имоти в междублокови пространства да имат възможност за

...
Собствениците на имоти в междублокови пространства да имат възможност за
Коментари Харесай

Няколко идеи от строителните предприемачи как да бъдат компенсирани собствениците на терени в междублокови пространства

Собствениците на парцели в междублокови пространства да имат опция за отплата или подмяна с други терени в съседство или със аграрни земи, с опция за застрояване. За такава смяна упорстват членовете на Националната асоциация на строителните бизнесмени. Според тях сходен ход ще ограничи напрежението сред жителите и строителните бизнесмени, като резервира правото на притежателите да употребяват и устроят терените си. Организацията сплотява над 20 одобрени строително-инвестиционни компании, опериращи най-вече на територията на Столична община.

„ Страхът от превръщането на междублоковите пространства в строителна площадка е залегнал в съзнанието на жителите на съвсем всички квартали. Нашето предложение е този проблем да бъде решен посредством подобаващи други възможности за тези пространства, с цел да се запазят правата на притежателите им, като в същото време се подсигурява спокойствието на живущите. Това може да стане и посредством контролиране на имоти, позволяващи изместване на парцелите по калканите на съществуващите блокове. По този метод входовете на комплексите ще се усилят, без да се нарушава концепцията на постройките “, разяснява Александър Ваклин, член на Асоциацията.  Друг, вероятен вид съгласно него е страната да изплаща на притежателите цената на проблематичните парцели, тъй като " точно тя е органът, който е върнал правото им на благосъстоятелност, само че не разрешава то да бъде осъществено ", счита още той. 

Строителните бизнесмени упорстват и за промени при регламентирането на жилищни и нежилищни здания. В момента регулацията разрешава жилищни парцели в смесени здания на процедура да се построяват с по-малки отстояния, каквито са разрешени при другите видове строителство.  „ Ще работим дружно със образуваната към този момент по самодейност на Столична община група от УАСГ за вземане предвид на отстоянията сред новопроектираните здания и близките обекти. За да се реализира хармонична среда с добра инфраструктурна обезпеченост, е значимо в този развой да се вземат поради размерите на парцелите и улиците, а приходите от строителството да се влагат в облагородяване на заобикалящата среда. И несъмнено, тези промени би трябвало да се приложат в условията за компактност на застрояването “, споделя Йордан Тарашманов, член на управата на асоциацията.

Сред въпросите с належаща потребност от решение съгласно организацията е също регламентирането на парцелите с напълно северно ревю. В момента наредбите не разрешават жилища с ревю напълно на север, североизток или северозапад. От организацията работят по оферти за корекции в наредбата за жилищните изложби.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР