Собствениците на електрически автомобили трябва да знаят, че за ефективната

...
Собствениците на електрически автомобили трябва да знаят, че за ефективната
Коментари Харесай

Как правилно да зареждате електромобила: съвети на експертите

Собствениците на електрически коли би трябвало да знаят, че за ефикасната и безвредна работа на модела, вярното зареждане на батерията е извънредно значимо.

Не оставяйте батерията да се разреди изцяло

Пълното изтощение на батерията на автомобила може да докара до загуба на данни, съхранени в електронните системи на автомобила. Когато зарядът падне прекомерно ниско, някои електронни системи може да се изключат и да изгубят данни, причинявайки неточности в основния надзорен блок.

Ако батерията е изцяло разредена и оставена в това положение дълго време, това може да докара до надълбоко разреждане и щета на батерията. В някои случаи тази щета става необратима и изисква скъпа промяна на батерията.

Трябва да зареждате единствено подгрята батерия

Батерията на електромобил има избран потенциал, който с изключение на всичко друго зависи и от температурата. Когато батерията е студена, нейният потенциал понижава, което значи, че колата ще измине по-малко разстояние с едно зареждане. Ето за какво, с цел да получите оптимален резултат от зареждането, се предлага батерията да се загрее до оптималната работна температура.

Топла батерия се зарежда по-бързо, само че когато е студена, процесът лишава повече време заради понижаване на успеваемостта на реакциите вътре в батерията. Това е изключително видимо при бързо зареждане на социална станция. Като батерията е подгрята преди зареждане, времето за зареждане може доста да намалее.

Редовното зареждане на подгрята батерия ще усили живота й. Батериите са чувствителни към студа, а зареждането при ниски температури има негативно влияние върху съставените елементи на устройството и води до бързо изхабяване. Поддържането на оптимална работна температура по време на зареждане ще помогне да се удължи животът на батерията и да се поддържа висока продуктивност в продължение на повече години.

Зареждането на студена батерия носи опасности като опцията от прегряване или щета на батерията. Зареждането на студена батерия от време на време предизвиква непредвидени химични процеси, които утежняват положението на батерията. Ето за какво, с цел да се подсигурява сигурността и дълготрайността й, е значимо да се зарежда единствено при оптимална температура, т.е. сред 15-25°C.

Препоръчва се батерията на електрическия автомобил да се зарежда до 80−90%

Една от главните рекомендации е да зареждате батерията единствено до 80-90%. Факт е, че по-нататъшното зареждане може да понижи живота на батерията. Освен това, след прекосяване на границата от 80%, скоростта на процеса от време на време понижава доста. Тоест можете да отделите повече време за зареждане на силата на батерията от 80 до 100%, в сравнение с за зареждане от 30 до 80%.

Високият заряд на батерията от време на време е рисково при дълготрайно предпазване или при рискови условия (като високи температури). Ограничаването на зареждането до 80-90% понижава риска от претоварване и оказва помощ за поддържане на батерията в безвредно положение. Разбира се, в случай че имате потребност от спомагателен пробег за пътешестване на дълги дистанции, можете да заредите своя електромобил до 100%.

Как вярно да зареждате е-колата от домакински контакт и по какъв начин въздейства студът и жегата на батерията,
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР