Собствениците на една от най-красивите сгради паметници на културата във

...
Собствениците на една от най-красивите сгради паметници на културата във
Коментари Харесай

Собствениците на някогашната "Софийска банка" във Варна нямат намерение да я реставрират

Собствениците на една от най-красивите здания монументи на културата във Варна - тогавашната " Софийска банка ", нямат желание да я реставрират и са я оповестили за обмен. Това сподели инспекция на " Дневник ". Информацията беше доказана и от архитектурното бюро " Фрибул ", изготвило плана за " реституция и акомодация " на постройката, която би трябвало да се трансформира в офисцентър. Строителното позволение за това е издадено още при започване на март т.г.

Сграда на някогашната " Софийска банка " на ул. " Преслав " 24 към този момент повече от 20 години тъне в съсипия. Тя е издигната в неокласически жанр през 1922 година по план на проектант Дабко Дабков. Той е създател на някои от най-красивите здания във Варна, измежду които тези на Аквариума, Щаба на военноморските сили, Икономическия университет, грандхотел " Лондон " и други

" Тригодишният период,

в който би трябвало да стартира строителни работи по реставрацията на някогашната банка и адаптирането й като офисна постройка, тече от момента, в който е влезнало в действие строителното позволение ", сподели основният проектант на Варна Виктор Бузев. Това е станало на 2 март т.г., само че до този миг не е направено безусловно нищо, а постройката е пред саморазрушаване. " От тук нататък, в случай, че към този момент са издадени строителните бумаги и има ясни притежатели, администрацията не може да направи безусловно нищо ", изясни още Бузев.

Собственикът на постройката

е сдружението " Оувърсийс девелопмънт " ООД, учредено през 1998 година във Варна. С равни дялове в него вземат участие двама гръцки жители - Алексия Анастасия Бодуроглу и Язон Корбетис. Няколко пъти през последните години от общинската администрация обясняваха плачевното положението на постройката – монумент на културата с невъзможността за контакт със притежателите й, които живеели в чужбина. От текста на издаденото през март строително позволение обаче излиза наяве, че " Оувърсийс девелопмънт " се съставлява у нас от Живко Железов, съсобственик в сдружението " Фрибул ", което е изготвило плана за реституция на тогавашната " Софийска банка ".

Според основния проектант на Варна приемането на строителното позволение за превръщането на постройката в офис – център е било

спекулативно

и е имало само задачата да вдигне цената й предвид на възможна продажба. Това мнение беше доказано и от втория съучастник във " Фрибул " Юлия Железова.

" Да, постройката сега се продава, сподели тя за " Дневник ". Разбира се, че цената й сега е много по-висока, в сравнение с преди няколко месеца. Стойността на един парцел автоматизирано се повишава, в случай че за него има направен Подробен организационен проект. Още по-висока е тя в случай че има издадено и строително позволение ".

Проверка на " Дневник " сподели че сега рушащата се постройка на ул. " Преслав " 24 във Варна се продава

за към 1.4 млн. лева

като преди издаването на строително позволение за реконструкцията й тази цена е била под 1 млн. лева

С оправданието, че е прекомерно заета Юлия Железова отхвърли да даде визуализациите на плана за " реституция и акомодация " на постройката. Това би дало визия по какъв начин ще наподобява неокласическата сграда на Дабко Дабков след възможната реализация на плана, направен от бюрото, в което тя е съучастник.

Справка в комерсиалния указател демонстрира, че " Фрибул " е съсобственик в две сдружения по Закона за отговорностите и договорите - " Обединение Одесос – 2012 " и " Консорциум саниране ". Първото изготви след социална поръчка плана за реорганизация на главната пешеходна зона на Варна.

От друга информация, този път в портфолиото на " Фрибул " излиза наяве, че компанията е създател на план за създаване на публични постройки, хотели и яхтени пристанища в крайбрежната зона на варненската Морска градина, станала известна като " Алея Първа ". Дружеството е архитект и на няколко здания – монументи на културата във Варна, след които тази на средношколския отдел на Окръжната библиотека и постройката на Икономическия университет.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1562)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР