Собственици на земи ще имат две години да предявят претенциите

...
Собственици на земи ще имат две години да предявят претенциите
Коментари Харесай

Слагат край на поземлената реституция

Собственици на земи ще имат две години да предявят претенциите си за определяне на действителните граници на терените, които са им върнати с влезнало в действие решение на съда или на поземлените комисии. Това планува план на Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и използването на земеделските земи, качен за публично разискване.

Двете години стартират да текат от влизането в действие на измененията в този закон. Целта на измененията е да се постави завършек на продължаващата към този момент 30 годишна поземлена реставрация, написа в претекстовете към плана.

След този двугодишен период в продължение на още 5 години земеделските служби по места ще би трябвало да разполагат със земи, с които да удовлетворят претенциите, гласят измененията, които бяха пуснати за публично разискване от Министерския съвет, оповестява сайтът pariteni.bg.

Общинските служби по земеделие ще бъдат освободени от задължението да позволяват разногласията за права при регистрацията на договорите за уедрено прилагане на аграрни земи, плануват още измененията.

Така ще се усили площта на употребените на правно съображение възобновени парцели, надлежно ще нарасне опцията за приемане на приходи от тях.

На земеделските стопани и локалната общественост се дава опция да ръководят земите си и да поемат отговорност за стопанисването ѝ, децентрализираната благосъстоятелност върху земята дава по-равноправни стопански благоприятни условия на хората от селските региони и им основава по-голямо възприятие за персонална отговорност, надлежно дребните притежатели биха употребявали по-малко интензивни способи на култивиране на земята, което от своя страна понижава неподходящото влияние върху околната среда.

Другото предложение за изменение на закона касае процедурата за комасирано прилагане на земеделските земи посредством основаване на масиви за прилагане по съглашение сред притежателите и ползвателите, обработващи парцелите в землището през съответната стопанска година.

Вносителите показват, че общинските служби по земеделие се постанова да вземат решение разногласия, когато през съответната стопанска година са показани два и повече контракта за прилагане на един и същи парцел.

Вместо разрешаване на зародилите разногласия за прилагане на земеделските парцели, сегашната наредба основава проблеми на общинските служби по земеделие, като ги слага в роля да дефинират на кого принадлежи правото на прилагане при показване за вписване на вписан и невписан контракт, както и при съществуването на дублирани многогодишни контракти (нотариално заверени и вписани в службата по вписванията), постоянно подписани от разнообразни съсобственици на парцелите.

Често са случаите, при които откакто е завършила процедурата и масивите за прилагане са разпределени с влезнала в действие заповед на шефа на регионалната дирекция " Земеделие “, се открива със правосъдно решение, че първият по време вписан контракт е незабележим или че разногласието сред вписан и невписан контракт е решен в интерес на невписания, т. е. тъкмо назад на уредените в алинея 6 две хипотези.

В множеството случаи правосъдните каузи, заведени от участниците в процедурата, приключват след привършване на съответната стопанска година, което слага в неспособност тяхното действително осъществяване, като в същото време общинска работа по земеделие е задължена да промени заповедта, с която е утвърдено съглашението, с цел да може откритото от съда фактически правно съображение да се отрази на съответния ползвател.

В закона се планува още общинската работа по земеделие да води указател на притежателите и ползвателите на аграрни земи и да дава информация за тях на ползвателите, участващи в съглашението по член 37в, за поощряване на уедрено прилагане и основаване на масиви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР