Собственикът на Локомотив и кандидат за президент на БФС Христо

...
Собственикът на Локомотив и кандидат за президент на БФС Христо
Коментари Харесай

Крушарски: Искам тези, които сега ме псуват, после да ме целуват и прегръщат

Собственикът на Локомотив и претендент за президент на БФС Христо Крушарски даде изявление пред Тема спорт. Той приказва за обстановката в клуба. 
Прочетете още
- Г-н Крушарски, по какъв начин сте?

- Добре. Спокойно и работно.

- Ходите ли на спектакъл постоянно?

- На спектакъл не съм ходил от половин година, само че отивам на цирк.

- Кой е циркът?

- Сами може да се сетите кой е. Това, което вършим с футбола, е цирк, цялостен цирк. Всеки разяснява, приказва, само че никой нищо не подема. Единият това прави, различен това приказва, третият пиян-залян. Търсим единствено недостатъци, а никой не поема да дръпне въжето и да тръгне корабът.

- Представихте концепцията си за футболния съюз неотдавна. С какво смятате, че ще бъдете друг?

- С какво ли? Няколко от моите сътрудници ме попитаха мога ли да споделям " не “. Аз мога да го споделям и да заставам зад думите си. Четох един анализатор да дава мнение. Не прочел програмата ми, тъй като нямал време. Но дава оценка за индивида. От такива, които са тръгнали " чартърен “, аз ум не вземам. Аз съм от хората, които се борят, с цел да реализиран задачата си. Имам цел в живота ми и до момента съм постигнал всичко. И в бизнеса, и в спорта. Знаете ли какво споделил един, откакто партизаните победили на 9 септември? Началникът го питал: " Какво искаш да работиш? “. И другият дал отговор: " Искам да ме назначиш да намирам " маану “. За футболния съюз съм приготвил забавни неща.

- Издайте нещо.

- Стига да има правилно отразяване. А не да има провокативни въпроси, с цел да сме забавни за публиката. Аз съм сериозен човек, скоро върша 67 години.

- Затова ви запитвам съществено.

- Сега съм се заел съществено с футбола. И с организацията, и с ръководството на предприятието съм в час. Няма да им е елементарно на тези, които излизат против мен. В личната компания съм стигнал след 33 години дотук. Във футбола след 7 години съм направил нещо. И не преставам, без да диря дивиденти. На мен пари не ми трябват. Искам да направя нещо, което да остане след мен. За да може един ден тези, които през днешния ден ме псуват, както ме псуваха и в Локомотив първоначално, след това да ме прегръщат и да ме целуват. Както имам симпатизанти от Ботев, по този начин на всички места в България, когато чуят името Христо Крушарски, да кажат: А, този направи нещо

- Не желая да спечелвам от футбола, а да приготвя фрагменти, които да ръководят в вярната посока. В подготовката на фрагменти съм доста добър. Ако усетя, че някой може, му давам късмет.

- Ще ни кажете ли имена на хора, които ще влязат в екипа ви?

- Не, първо ще прочетете какво следва. За детско-юношеския футбол към този момент съм дал идея. За аматьорския сътрудника Румен Вълков ще би трябвало да се разгърне. За професионалния също съм подготвил първите стъпки. Подготвил съм предложение до държавното управление, освен да приказваме това и това. Трябва да работим дружно за развиването на футбола. Футболът без страната е кръгла нула. Работя в тази посока. Сега ще излезе едно предложение от няколко клуба към премиера и министъра на финансите за гласоподаване в Народното събрание. Ще се боря за него да се случи.

- Какво е то?

- Знаете, че фирмите за залози печелят от футбола. Държавата взе от тях 200 милиона лв.. Моето предложение е една дребната сума да се отдели за цялата гама – от професионален до аматьорски футбол. За треньори, създаване на база. Да се отделят 10 %. За 10 години с тези пари могат да се създадат чудеса. По пропорционална система – който си прави работата – получава. Който не – идната година отпада. Строг надзор върху разходването на средствата.

- Играчи и треньори в Локомотив Пловдив могат ли да бъдат спокойни, че ще си взимат заплатите в точния момент?

- Всичко е разблокирано, имаме си опция да оперираме.

- Колко са неплатените отговорности все още?

- Една заплата е нищо. Парите ги има. Те си стояха в сметката, само че никой не можеше да ги пипа. Откакто сме се върнали ние в ръководството, парите си влизат в нея. Просто не можеше да се оперира с нея.

- Ще има ли финансово успокоение в Локомотив напролет?

- Кога не е имало, момчета? Познавате ме, от какъв брой години се знаем?

- Аз ви познавам, само че през есента имаше сигнали за проблеми.

- През есента каквото е имало, го е имало. Ако в една къща има дим, очевидно нещо не е в ред. Но в този момент и да има нещо, няма да го разберете. Ние си решаваме проблемите. Локомотив ще се развива в вярна посока. В посоката, която сме си сложили – " Изберете българското “. И за прощален път се увещавам, че сме работили, освен ние, а целият български футбол, в неправилна посока.

- С чужденците ли?

- Да! Това, което идва при нас, ние го развиваме и сега, в който му изтича договорът, той взема решение да си бие камшика. Изобщо емблемата Локомотив не го интересува. Говоря и за другите клубове. Всички наемни служащи са по този начин. Дойде ли моментът, вирне ли носа, става воин. Който желае да играе, да играе. Няма да държим принудително никого. Който не желае да остане – попътен му вятър. Важно е клубът да има полза от тези хора. Бил е тук година и половина и се е развил точно при нас. И да си тръгне без една стотинка от тук – няма да стане. Затова тактиката ще е такава – на който му изтича договорът и не желае да преподпише, сяда на пейката или си намира тим против пари.

- Но за Джовани ще вземете пари, нали по този начин?

- Да, за него – да, за Конте има също някакво придвижване.

- Георги Минчев също си потегля.

- За него имам изключително мнение. Ще си го запазя за себе си, тъй като не желая да си скапвам другарските връзки със Стойне (б.а. – Стойне Манолов е тъст на Минчев). Но решението му не е вярно, а той да си мисли каквото си желае.

- Кои ще са новите в Локо? Мартин Райнов е сигурен.

- Ще има и други. Ще си вкараме и от юношите. И ще видите, че това е вярната посока. Ще се почувства още тази година. А следващата година ще имаме боеспособен тим.

- Къде виждате Локомотив в края на сезона?

- В първата шестица и в борба за място в евротурнирите. Без цел не сме в никакъв случай. Аз съм сложил задачата на треньора и на Павел Колев. Знаят какво би трябвало да вършат и да го реализиран. Ако го създадат, значи са си свършили работата. Оттам нататък аз съм отсреща. Ако ли не, печелившият съм аз.

- Защо?

- И в двата случая печелившият съм аз. И в случай че не реализиран задачата, отново аз спечелвам.

- Колко още ще продължи работата на Александър Томаш в Локомотив?

- Колкото желае. Аз съм му сложил задача. Ако я извърши и си прави работата, за мен проблем няма. Знаете Бруно Акрапович какъв брой го плюеха всички – и почитатели, и публицисти. Учител по физическо бил и не знам още какво. Колко време изкара при мен? Доста.

- След това напусна Локомотив и несъмнено до ден сегашен съжалява, че е напуснал Локомотив. И той още съжалява. Бъдете сигурни. Томаш си има задания и в случай че ги извършва, няма проблем. Колко треньори има в България? Много.

- А какъв брой са осъществени?

- Не доста.

- А за какво? Защото желаеме от през днешния ден за на следващия ден да стане всичко. Това няма по какъв начин да стане. Трябва време. Томаш прави 2 години в Локомотив. Ако е схванал кривата в Локомотив, да продължава да го прави в посоката, за която сме се разбрали.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР