Собственикът на Инерком Гинка Върбакова излиза от дружествата си, които

...
Собственикът на Инерком Гинка Върбакова излиза от дружествата си, които
Коментари Харесай

Гинка Върбакова излиза от бизнеса си със слънчеви централи

Собственикът на " Инерком " Гинка Върбакова излиза от сдруженията си, които се занимават с произвеждане на слънчева сила. Вероятната причина е опит да се избави договорката с ЧЕЗ. Неотдавна Комисията за защита на конкуренцията не позволи придобиването на компанията таман с претекста, че при възможна договорка ще бъде налице централизация, която ще окаже въздействие на пазара на електрическа енергия.
През последните дни Върбакова е почнала разбъркване в шестте сдружения, свързани със слънчеви централи, оповестява Mediapool. Тя е излязла от управата точно на сдруженията с фотоволтаиците – " Диана хънт " ЕООД (което ръководи едната ВЕИ централа в с. Мало Конаре), " Еко-Строй инженеринг " ЕООД (оперираща втората мощ в Мало Конаре); " Улер 2009 " ЕООД (третата мощ в Мало Конаре); " Евро бетон " ЕООД (стопанисващо четвъртата централа в Мало Конаре) и " Риал Стейтс " ЕООД (отговаряща за двете фотоволтаични полета в с. Сбор, Сакарджа). Това е отразено на 12 и 13 септември в Търговския указател.
Върбакова към момента има 80 на 100 от сдружението " Солар Грийн Енерджи ", което на собствен ред е притежател на горните пет компании. Другите 20 % във компанията са на татко ѝ Никола Пайтаков посредством компанията му " АВС Къмпани ".
Според неназовани от медията анализатори това е евентуално стъпка Върбакова не да избави договорката, а дадения депозит от 5 млн. евро при подписването на предварителния контракт през февруари. Според него тя имаше период от 9 месеца да доплати договорката. Това обаче е невероятно поради позицията на антимонополната комисия, която Върбакова апелира. Наскоро обаче се разбра, че съдът е насрочил дело по жалбата ѝ чак за идната година.
От централата на ЧЕЗ разясняват през медията, че Върбакова ги е уведомила за подхванатите стъпки, които целят приключването на договорката в период.
Според Комисия за защита на конкуренцията, представена от уеб страницата, няма смисъл от ново разглеждане на договорката, тъй като в решението по случая няма изискване за делене с част от активите.
От " Инерком " обаче не са дали отговор публично какви дейности могат да се подхващат за завършването на договорката с ЧЕЗ.
Припомняме, че придобиването на елдружеството провокира сериозен скандал през февруари, а пет месеца по-късно Комисията за защита на конкуренцията забрани договорката. " Инерком " апелира решението, само че делото за разглеждане на проблема всъщност е планувано чак за май 2019 година, до момента в който срокът за погашение на сумата по придобивката изтича през ноември тази година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР