Собственикът на Хидрострой“ Велико Желев, чиято компания има сключен договор

...
Собственикът на Хидрострой“ Велико Желев, чиято компания има сключен договор
Коментари Харесай

Велико Желев не вижда проблем с получените аванси за „Хемус“

Собственикът на „ Хидрострой “ Велико Желев, чиято компания има подписан контракт за строителство на част от автомагистрала „ Хемус “ по силата на инхаус процедура с държавното сдружение „ Автомагистрали “, съобщи, че не вижда нищо нелегално в раздадените задатъци за десетки милиони.

Коментара си той направи откакто бе освободен от ареста против гаранция от 20 хиляди лева Желев е с повдигнато обвиняване за изнудване на собствен чиновник, както и нанасяне на лека телесна щета.

За „ Хемус “ страната е определила разпоредбите на търга. „ Автомагистрали “ афишира търг и „ Хидрострой “ се явява като всички други компании. Била е определена и както всички останали компании и на нея ѝ е даден задатък, полагащ се по контракт. Той е гарантиран с гаранция. Не виждам нищо нелегално в това “, съобщи Желев пред Нова телевизия.

Припомняме, че вътрешният министър Иван Демерджиев на два пъти прикани прокуратурата да проверява Желев и за раздадените десетки милиони задатъци за градежа на аутобана.

В края на 2021 година, когато някогашният вътрешен министър Бойко Рашков оповести, че парите за „ Хемус “ са изнесени в чували, стана ясно, че „ Хидростой “ е получила 48.8 млн. лева задатък за лот 8. Рашков тогава загатна, че Желев е обвързван със схемата, като съобщи, че „ един популярен и жилест строител “ е превел 20 млн. лева в Обединените арабски емирства.

Собственикът на „ Хидрострой “ съобщи, че фирмите му, които по негови думи са над 20 в разнообразни браншове, получават доста по-големи задатъци за всеки един контракт.

Работим с НКЖИ, с „ Булгартрансгаз “, в други страни взимаме задатъци, това нелегално ли е? “, попита реторично той.

И добави, че са върнати 70% от 48-те милиона, отпуснати като задатък за „ Хемус “. Той изясни, че „ от всеки документ и доставка съразмерно се припада от задатъка. “
Северната скоростна дъга
Относно тънкия асфалт на Северната скоростна дъга, Желев съобщи, че не е вярно да се вършат заключения единствено от една взета ядка.

Това не е проверка. От всички 10 ядки, една е с по-тънък асфалт, другите са с от 28 до 32 см. Защо виждате една ядка и казвате „ ето тука има кражба и половината автомагистрала я няма? “

По думите му договорът за обекта се е изпълнявал от консорциум, в който е взела участие и „ Хидрострой “, само че е имало още „ 10 подизпълнители, настрана е имало 50 доставчика “. Компанията извършва десетки обекти и други хора на терен са виновни за осъществяването, изясни Желев. Той даже даде образец с обект, за който е станало ясно, че не е изпълнен качество и за него е отговарял въпросният потърпевш, който е подал сигнала против Желев за изнудване.

„ Разбрахме, че такива хора като Благой Антонов (бел. р. – подалият сигнал) са работили некачествено, не са изпълнявали плана и за наша сметка го направихме повторно. Не може да знаем всеки един чиновник какви ги прави. “

Не се тормозим от инспекции. Няма нарушавания в строителството. “

Припомняме, че карцерът на Желев се случи единствено дни, откакто районният министър Иван Шишков, съобщи, че Европейската прокуратура ще се заеме с липсващия асфалт по Северната скоростна дъга в София. Обектът е издигнат от компания на Желев, поръчката е за над 150 млн. лева и е финансирана с европейски средства.  

Желев отхвърли да е нанасял побой на служителя си и съобщи, че това е метод потърпевшият да го рекетира. Впоследствие добави:

В избори сме, друго ли нещо очаквате? "
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР