Собственикът на една от най-големите банки в България и най-голям

...
Собственикът на една от най-големите банки в България и най-голям
Коментари Харесай

Собственикът на Банка ДСК се оглежда за нови придобивания в региона

Собственикът на една от най-големите банки в България и максимален заемодател в Унгария – OTP Bank – е заинтригуван от още придобивания в района на Централна и Източна Европа.

Трябва да предприемем спомагателни проекти отвън Унгария, тъй като тук пазарът е дребен. Ако има банка за продажба в страна, в която имаме наличие, значи сме заинтригувани “, разяснява в изявление за Bloomberg основният изпълнителен шеф на Шандор Чани.

Унгарецът е отпред на банката от 1992 година и под неговото управление тя бързо се разрасна. Бяха добити 11 кредитора в Източна Европа от 2016 година насам, като покупко-продажбите бяха най-вече на Балканите. Те съвсем утроиха активите на банката през този интервал до 100 милиарда евро към края на септември.

В България при започване на 2019 година OTP Bank закупи българския бизнес на френския колос Societe Generale.

Коментарите на изпълнителния шеф демонстрират, че процесът по консолидация не е завършил и унгарският банков колос желае да продължи експанзията си. Сделки бяха подписани още в Сърбия, Словения, Албания, Черна гора, Молдова и Узбекистан.

Стремежът за разширение обаче не е еднопосочна улица. OTP се пробва да напусне страни, където напъните ѝ да стане един от водачите са се провалили. Последният образец е Румъния, където е на десето място по активи. По тази причина, по информация на Bloomberg, тя е в напреднали договаряния за продажба на локалния си бизнес на най-голямата банка там – Banca Transilvania.

В България унгарският заемодател, посредством Банка ДСК, е в топ 3 по активи, като разликите сред нея и останалите две банки в челото – Обединена българска банка и Уникредит Булбанк – е минимална.

Въпреки двете придобивания тази година, финансовите буфери на унгарския заемодател остават много над регулаторните условия с помощта на растящата облага. Нарастващият кредитен портфейл оказа помощ на OTP да се възползва доста от растящите лихвени проценти в Европа и това докара до 71% растеж на EBITDA (печалбата преди налози, лихви, амортизация) за интервала януари – септември 2023 година

Тази година банката завърши първото си придобиване отвън Европа – на Ipoteka Bank в Узбекистан. Според Чани това мобе да е бил и „ началният залп в агресия в Централна Азия “.

Той позволи бъдещи придобивания в Азербайджан, Грузия и Казахстан.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР