Собствен газов добив, терминали за втечняване, добро географско местоположение, съседен

...
Собствен газов добив, терминали за втечняване, добро географско местоположение, съседен
Коментари Харесай

Египет искаше да стане глобален газов играч - какво се обърка

Собствен газов рандеман, терминали за втечняване, положително географско местонахождение, прилежащ огромен и кредитоспособен пазар - това са някои от главните съставки, нужни на една страна, с цел да се трансформира в огромен хъб на синьото гориво. Притежава ги и Египет, само че северноафриканската страна най-малко все още е доста надалеч от това да трансформира упоритостите си в действителност, написа " Ал Джазира " в собствен материал.

През юни износът на LNG към Европа секна, а египтяните се наложи да живеят с режим на тока - в миг, в който страната е в дългова рецесия.
 Египет се пробва с доставки за Европа да
Тази страна се пробва с доставки за Европа да " запуши дупката " от неналичието на съветски газ

Страната разполага с две уреди за експорт на полутечен природен газ

(Не чак толкова) положителни условия

Египет е единствената страна в източната част на Средиземно море, която разполага с терминали за втечняване на газ. Най-голямото ѝ находище - Зохр, беше намерено през 2015 година и е в употреба от 2017 година Морският рандеман от него е виновен за към 40% от цялото произвеждане на Египет. Смята се, че в него има към 850 милиарда кубика синьо гориво.

През 2022 година от Зохр като че ли извираше не газ, а злато - поради енергийната рецесия в Европа и високите газови цени, в египетската стопанска система влязоха 8,4 милиарда $ спрямо едвам 3,5 милиарда година по-рано.
 Снимка 636531
Източник:

След това, обаче, всички вероятни проблеми пристигнаха на главата на египтяните.
 Египет купува стотици хиляди тонове зърно непосредствено от Русия
Египет купува стотици хиляди тонове зърно непосредствено от Русия

През последните дни страната е купувала и от България

От рецесия в рецесия

На първо място - цената на газа спадна фрапантно. Така по оценка на Кайро приходите спаднаха с към 50% и комерсиалният недостиг скочи с 24 на 100. Това се случи в най-неподходящия миг - затрудненият импорт на украинско зърно удари доста мощно по стопанската система на страната, която мощно задлъжня.

Не единствено това, само че и през лятото на тази година стана мъчително ясно, че египетските управляващи несъмнено не са се справили с планирането в енергетиката си. След влизането на Зохр в употреба от ден на ден електроцентрали минаха на газ и понижа вносът на дизелово гориво. Оказа се, че популацията на Египет пораства с такива темпове, че търсенето на електричество в горещите летни месеци не може да се покрие с наличните мощности.

Така се наложи въвеждането на режим на тока. Пред " Ал Джазира " специалисти показват също и че за дестабилизацията е асъдействало по-ранно държавно решение за поддръжка на енергоемки индустриални предприятия в страната.
 Колко печели Египет от Суецкия канал?
Колко печели Египет от Суецкия канал?

Месечен връх по доходи от такси за корабен пренос през април

На фона на всичко това, добивът от Зохр не е на оптималното допустимо равнище. Според наблюдаващи причина за това може да са механически проблеми и навлизане на вода в газоносните пластове. Кайро публично отхвърля.

А съседите?

Освен Египет, в района Израел и Кипър имат газови находища. И двете страни нямат LNG терминали и по този начин наподобява разумно въпреки всичко Кайро да резервира ролята си на енергиен център. Оказва се, че не е толкоз елементарно.

Кипър няма газова връзка с Египет и все още възнамерява собствен личен плаващ терминал. Според източници на " Ройтерс " Съединени американски щати упорстват за газопровод сред двете страни, който съгласно Вашингтон би донесъл непоклатимост освен в енергетиката, само че и на геополитическо ниво. Даже и това да се случи, ще са нужни години и огромни вложения.
 Голямо находище на газ е намерено по крайбрежието на Кипър
Голямо находище на газ е намерено по крайбрежието на Кипър

В него има съществуване на към 2,5 трилиона кубични фута (TCF) газ

Израел има инфраструктурата за експорт към Египет - близо 6 милиарда кубика през предходната година. Това обаче е очевидно незадоволително, а разширението на потенциала няма по какъв начин да се случи преди 2025-2026 година

Така в Кайро ще би трябвало да се приготвят не за статут на световен енергиен състезател, а за горещи и тъмни лета - най-малко през идващите няколко години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР