Снощи, в предаването Лице в лице по БТВ Атанас Славов,

...
Снощи, в предаването Лице в лице по БТВ Атанас Славов,
Коментари Харесай

Атанас Славов: Решителната стъпка, която правим, е главният прокурор вече да не е всесилен

Снощи, в предаването „ Лице в лице " по БТВ Атанас Славов, сподели във връзка признатите на второ четене през днешния ден промени в Конституцията, че признатите промени на второ четене са по-добри от импортираните. „ Процесът сподели нещо доста значимо - когато предложиш нещо и се вслушаш в причини, можеш да постигнеш резултат. "

В отговор на въпрос за измененията, съгласно които отсега нататък депутати и министри ще могат да са и български жители, които имат и друго поданство, той разясни: " Целта е българските жители, които живеят отдавна в чужбина, да могат да вземат участие дейно в ръководството. Отварянето към българските общности, които са трайно отвън страната, е извънредно значимо ".

С измененията съдът няма да зависи от политическа интервенция. Няма да може да се каже, че политиците се разпореждат в съда. С тези промени реализираме този европейски стандарт, само че по-важното е, че реализираме задачата за самостоятелност на правораздаването, съобщи правосъдният миистър.

По думите му с конституционните промени се записват доста ясни критерии за това претендентите за новия Висшия правосъден съвет да са политически самостоятелни и неутрални.

Логиката е това да са хора, които са се потвърдили в университетските среди. Има механизми, по които да се направи една селекция, тъй че Народното събрание да избира сред положителни кандидатури, които дават отговор на критериите за професионализъм и самостоятелност. Целта не е да се изберат някакви послушковци. Целта е да се изберат експерти, а не политически подвластни и обвързани лица, акцентира Атанас Славов.

По думите му пленумът на Висшия правосъден съвет би трябвало да бъде закрит. Този орган взема решение имотни въпроси от рода на това да се реалокира една пишеща машина от един съд в различен. И това го вземат решение 25 индивида. Няма смисъл от това разхищаване, уточни министърът.

Решителната стъпка, която вършим, е основният прокурор към този момент да не е всевластен. Той ще съставлява прокуратурата пред другите държавни органи, обществото, само че ще управлява единствено Върховната прокуратура, а не както до момента - всички прокурори в страната да са му подчинени. Оттук нататък прокурорите ще имат доста по-голяма независимост, няма да има тази интервенция на основния прокурор в решаването на делата. Важно е и че всички каузи ще подлежат на правосъден надзор върху методическите инструкции, на които има право основния прокурор, сподели още Атанас Славов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР