Снощи в 23:30 ч. българско време частната японска компания Интерстелар

...
Снощи в 23:30 ч. българско време частната японска компания Интерстелар
Коментари Харесай

Ракета на японска фирма рухна на стартовата площадка в страховита експлозия

Снощи в 23:30 ч. българско време частната японска компания Интерстелар Текнолоджис се опита да изстреля ракетата “Момо 2 ”. Това бе вторият опит за изстрелване на ракета от този вид. За финален път “Момо ” хвърча на 30-ти юли 2017-та година. Тогава тя доближи едвам 20 от плануваните 100 километра, защото 80 секунди след излитането полетът бе преустановен заради механически проблем.

Снощи очакванията бяха огромни за цялостен триумф, само че ракетата се оправи доста по-зле спрямо миналогодишния опит. Двигателят съумя да работи единствено няколко секунди, ракетата се издигна едвам на няколко метра над Земята, след което рухна в страшна детонация. 

Екипът е сюрпризиран от развиването на обстановката. Двигателят е тестван неведнъж на Земята, в продължение на дълги минути и в никакъв случай не е експлодирал. Няма изясненост за какво тъкмо в този момент се случи това. 

Няколко думи за Интерстелар Текнолоджис: компанията създава ракетите “Момо ”, които би трябвало да способни да извеждат 20 кг потребен товар на височина 100 километра по суборбитална траектория. Полетът обезпечава 4 минути безтегловност, задоволително за осъществяване на научни опити. На базата на добития от “Момо ” опит Интерстелар Текнолоджис желае да създаде и по-голяма ракета за извеждането на дребни спътници в околоземна орбита. За разлика от доста други стартъпи за суборбитални полети, които разчитат на твърдогоривни двигателни системи, едностепенните ракети “Момо ” са течногоривни и работят с етанол и О2.

Снощната повреда нанася тежък удар върху Интестелар Текнолоджис и нека двата следващи неуспеха не откажат компанията. Хубаво е да напомним, че СпейсЕкс, компанията на Илон Мъск, имаше цели три повреди на ракети “Фолкън 1 ”, преди да регистрира сполучлив полет на четвъртия път. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР