Снощи народният представител от Възраждане, Петър Петров коментира темата, свързана

...
Снощи народният представител от Възраждане, Петър Петров коментира темата, свързана
Коментари Харесай

Петър Петров: Имаме сериозни притеснения, във връзка с това, колко ще струва новата ядрена енергийна мощност

Снощи националният представител от " Възраждане ", Петър Петров разяснява тематиката, обвързвана със цената на построяването на новата нуклеарна енергийна мощ на територията на АЕЦ Козлодуй, във връзка, с която е подписано съглашение от ръководещата сглобка.

" Изразиха се обилни терзания в провелата се полемика, по отношение на това, какъв брой ще коства новия блок 7, който следва да бъде построен в АЕЦ Козлодуй и по отношение на който е подписано съглашението. Нашите терзания са, че това може да коства над 20 или, може би, 30 млд. $. Отделно, че в съглашението ясно е посочено, че предметът му, посочен в чл.8 от него е единствено желанието на Съединени американски щати да развива опциите на съответна американска банка и на американските финансови институции. Темата за харченето на 20 или 30 милиарда $ от джоба на българския поданик е извънредно значима. Винаги съм бил срещу, такива тематики да минават експресно и скорострелно, без народните представители да са имали опция да вземат стимулирано решение, от една страна и от друга - без българските жители да знаят, какви големи суми се харчат от тяхно име от болшинството, което приема съответните закони ", съобщи националният представител от " Възраждане ", Петър Петров.

Той уточни още, че е прегледал отчета на извършеното през вчерашния ден следобяд съвещание на парламентарната Комисия по енергетика, във връзка със съответния Законопроект, само че той е по-скоро сбит, единствено в размер на страничка и половина и е импортиран едвам в 8:37 тази заран в деловодството на Народното събрание.

" Този отчет би следвало да бъде доста обемен и по-ясен, с цел да могат народните представители да имат опция, преди приемането му на второ гласоподаване, да могат да вземат обосновано и стимулирано решение, дали да одобрят харченето на тази голяма сума, непосредствено измъкната от джобовете на българските данъкоплатци. Член единствен на Законопроекта следва да е доста по-ясен. Доколкото оптимално сбито и обрано са се пробвали вносителите, да не посочат тъкмо, какъв е предметът на съглашението, въпреки всичко можеше да бъде разказано, че ще се построи единствено един нов нуклеарен реактор, да се уточни каква ще е неговата мощ, да се уточни най-малко хипотетичния размер на цената за неговото разработване, да бъде поставена нейна горна граница и даже в случай че щете, да бъде посочено, къде тъкмо ще се складира отработеното нуклеарно гориво от тези американски нуклеарни реактори, в случай че те бъдат гласувани, тъй като всички знаем, че Съединени американски щати не позволяват на тяхна територия да се складира отработено нуклеарно гориво ", съобщи още Петър Петров от парламентарната естрада.

Той уточни, че точно за българските жители би трябвало да са наясно, какво ще се случи с техните, към 30 милиарда лв. и дали са съгласни, парите им да бъдат изхарчени посредством неразбираемо съглашение със Съединени американски щати, подписано от министър-председател в оставка и утвърдено единствено от евроатлантическото болшинство в Народното събрание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР