Снощи, 6 ноември, Комисията за финансов надзор (КФН) пусна за

...
Снощи, 6 ноември, Комисията за финансов надзор (КФН) пусна за
Коментари Харесай

Зам.-председател на КФН: Само на първо време бонус-малус може да бъде заобиколена

Снощи, 6 ноември, Комисията за финансов контрол (КФН) пусна за публично разискване наредбата, с която да бъде въведена чаканата от дълго време за система " бонус-малус ". Идеята на тази система е да вкара заслужено възнаграждение що се отнася до размера на застраховките " Гражданска отговорност ". Предложението провокира голям брой въпроси и провокира неразбиране у доста водачи и притежатели на коли. Затова Actualno.com потърси зам.-председателя на КФН с сектор " Застраховане " Владимир Савов, който отговори на въпросите на Actualno.com:
Г-н Савов, за какво би трябвало да се вършат " досиета " на колите за " бонус-малус ", с изключение на на водачите?
Терминът " досиета " на колите не е доста подобаващ. В плана на разпоредба за системата " бонус-малус " се планува, че клас бонус-малус се дефинира както на всеки притежател на моторно транспортно средство (МПС), записано в България, по този начин и на всяко МПС, записано в България като се изключи МПС, които са благосъстоятелност на страната и общините. По този метод се цели притежателите на МПС, които са рискови водачи, да не трансферират посредством подаяние или контракт за покупко-продажба своите коли на лица, които не са правоспособни водачи или не са рискови такива.
Защо в наредбата няма да има регистрация по " бонус-малус " на МПС, които са благосъстоятелност на страната и общините?
Тези коли се застраховат въз основата на публични поръчки, в които всички транспортни средства се застраховат по лист, а не самостоятелно и по междинна цена. В такива случаи на процедура системата " бонус-малус " доста мъчно би могла да бъде съвместима с механизма на публичната поръчка. В някои от държавните ведомства даже не се афишират самостоятелни данни за МПС, за които се подписват застраховките - по този метод не може да се наблюдава самостоятелна история за тези съответни МПС която да се вземе поради.
Какво се случва, в случай че някой купи " автомобил-джигит "?
Проектът на разпоредба планува, че при прехвърлянето на автомобил неговият бонус-малус клас се резервира. Това е направено, с цел да се избегне рискът притежателят да трансферира колата си на човек с чисто минало и по този начин да се освободи от насъбрания малус. Когато обещано физическо лице реши да закупи използван автомобил от физическо или юридическо лице, той ще може да ревизира дали със съответния автомобил не са осъществени пътнотранспортни катастрофи и/или административни нарушавания, с цел да може да реши дали наградата по застраховката ще му бъде прекомерно висока и вероятно да се откаже или да изиска отстъпка от цената на автомобила.
Какво става в случаи със длъжностен автомобил, който се кара от повече от един човек?

В този случай нарушаванията, насъбрани от всеки един от водачите, ще се отразяват на класа за бонус-малус на автомобила.
А в случай че " шофьор-джигит " записва колата на името на родственик, който не кара - да вземем за пример на баба си?
В този случай, в случай че с автомобила към този момент са осъществявани нарушавания или са причинявани вреди, бонус-малус класът на автомобила няма да се промени.
Ако с автомобила не са осъществявани нарушавания, при подписване на застраховката ще се взема поради класа на притежателя, който не кара. В този случай първоначално системата може да бъде заобиколена. Ако обаче бъдат осъществени нови нарушавания, класът на нешофиращия притежател ще се промени. В този случай, даже след това автомобилът да бъде трансфериран на друго лице, планът на разпоредба планува, че класът за бонус-малус на нешофиращия притежател се резервира. Така, в случай че след това на негово име бъде регистриран нов автомобил, при подписване на застраховка за него ще бъде избран последният бонус-малус клас.
Защо след постигане на оптималния клас бонус, точките не се натрупват?
Защото с плана за разпоредба се цели да се сътвори механизъм, който да подтиква водачите на МПС да имат безрисково държание на пътищата. Съответно в случай че лицето влезе да вземем за пример в клас 1 за
бонус и е в този клас няколко следващи години, то при осъществяване на ПТП или на административно нарушаване при ръководство на автомобил ще му се начислят съответните наказателни точки, планувани в плана за разпоредба. Натрупване не е планувано, с цел да може водачите да ръководят своите коли добросъвестно и да не мислят, че откакто имат насъбрани точки за бонус, могат да карат неразумно.
Какъв резултат очаквате от въвеждането на системата бонус-малус?
Очаква се постигането на задачата за заслужено систематизиране на застрахователната награда сред лицата, които подписват застраховка " Гражданска отговорност ", както и да бъдат подтиквани лицата, ръководещи МПС да карат рационално. Дългосрочната цел е системата " бонус-малус " да способства за възстановяване сигурността на придвижването по пътищата и най-много понижаване на смъртността или тежките телесно повреди при пътнотранспортни катастрофи.
Интервю на Ива Иванова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР