Снимките показват 6000 октоподи на едно място. Това е най-голямото известно събиране, откривано някога, и мистерия, която учените току-що разрешиха.

...
След пет години учените разгадаха мистерията на градината с октоподите.Октоподите
Коментари Харесай

След пет години учените разгадаха мистерията на градината с октоподите.

Октоподите се събират край бреговете на Калифорния на стада около скрити дълбоководни отвори, за да се чифтосват и да снасят яйца.

Те използват топлината от отворите, за да ускорят своя репродуктивен цикъл и да получат еволюционно предимство.

Разделяне на черното одеяло на дълбокото море с фаровете на тяхната подводница, учените се натъкнаха на мистерия - 6000 октоподи, подредени в редици по протежение на назъбени морски скали, блестящи като перли. Това беше преди пет години.

Учените го нарекоха градина с октоподи и доколкото някой знае, това е най-голямото събиране на перлени октоподи, виждано някога, каза Джим Бери, морски еколог в аквариума на залива Монтерей Изследователски институт.

Екипът изчислява, че общата популация може да надхвърли 20 000 октоподи.

„Това е просто поразителна сцена. И тогава веднага се чудите защо са там“, каза Бери Вътрешен човек. Особено след като този тип октопод обикновено е самотен.

Бери каза, че бързо е станало очевидно, че октоподите се размножават, но на него и сътрудниците му отне повече време, за да определят защо може да са избрали това място.

Еволюционно предимство 

Тази комбинация от фотография с разделителна способност от два милиметра позволи на изследователите да преброят отделните гнезда на октоподи и да оценят общия брой гнезда в градината на октоподите. © 2021 MBARI

< p>Обикновено дълбоководните октоподи трябва да работят много усилено, за да се възпроизвеждат. Ниските температури и суровите условия карат яйцата на октоподите да отнемат четири години, за да се излюпят, каза Бери.

Но октоподите, които са направили своя разсадник тук, съкращават това време наполовина, като им отнема около две години, за да се размножат.

Учените смятат, че главоногите използват по-топлите води, за да ускорят узряването на яйцата си, и скалистите стени като място за съхранението им, съобщават Бери и колегите му в проучване, публикувано в Science Advances.

< p>Тези две предимства означават, че октоподите са успели да се размножават по-бързо и по-лесно, добави Бери.

„Наистина е трудно да си изкарваш прехраната в дълбокото море. И тези октоподи са намерили начин да намерят термални извори, така че да могат да подобрят репродуктивния си успех“, каза той.

Октоподната градина на смъртта и раждането

Когато градината беше открита за първи път, Бери веднага се заинтересува.

В четиринадесет гмуркания в продължение на пет години Бери и екипът, със своята подводница без екипаж, видяха възрастни мъжки и женски октоподи, техните яйца и техните трупове.

Защото изключително и жестоко, перлените октоподи умират малко след като се възпроизвеждат. Това означава, че океанските чистачи също често посещават района, ровейки останките на покойните родители. Това превръща сайта в място за смърт и прераждане.

Така че октоподите намериха специално място, запазено за тези епични моменти в книгоразделителите на живота. През остатъка от живота им ще ги откриете да се носят сред калните дъна на дълбокото море, търсейки мръсотия, се казва в проучването.

Може да съществуват и по-гениални главоноги

Това място, наречено Дейвидсън Сиймаунт, е изгаснал подводен вулкан, който се намира на около 10 500 фута под водата на 80 мили югозападно от Монтерей, Калифорния.

Преди 2018 г. изследователите дори не знаеха, че има вулканични отвори в района, каза Бери.

Хората са картографирали само около 5% от океана, изчислява ЮНЕСКО. Така че може да има много други гениални шушулки главоноги, които правят подобни неща в морето, каза Бери.

Ето защо е изключително важно да се грижим за нашите океани, преди да им въздействаме по начини, които променят завинаги техните уникални среда, каза той.

Когато изследваме повече от дълбокото море, откриваме все повече и повече, че това не е просто хомогенна, дълбока, нещо като покрита с кал яма. Има специални места, които играят голяма роля както в геологията, така и в биологията или екологията на различни области."

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Преглед на коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР