Горски пожари в Хавай: Червената къща в Лахайна, която оцеля след пожари в Мауи

...
Снимките на единична къща с червен покрив, която изглежда почти
Коментари Харесай

Снимките на единична къща с червен покрив, която изглежда почти невредима, тъй като кварталът около нея е намален до купища пепел и отломки от пожарите в Мауи.

100-годишната дървена къща на Фронт Стрийт все още стои, тъй като по-голямата част от град Лахайна е разрушена.

Собствениците му са оставени да се чудят какво го е пощадило.

От снимките "изглежда сякаш е фотошопирано“, каза собственикът Трип Миликин пред Honolulu Civil Beat.

Г-н Миликин е бил на пътуване до Масачузетс, когато е научил новината за пожара, каза той пред американски медии.

Той и жена му научиха, че целият квартал е обхванат от пламъците и вероятно ще изгори. Но на следващата сутрин въздушни кадри показаха, че къщата им е непокътната.

"Започнахме да плачем", каза той пред Honolulu Civil Beat. „Почувствах се виновен. Все още се чувстваме виновни.“

Г-н Миликин и съпругата му казаха, че не са сигурни какво точно е спасило дома им. Преди две години двойката купува 100-годишния имот, който е бил къща на счетоводител за служители на захарна плантация.

Г-н Миликин и съпругата му казаха, че къщата е в окаяно състояние, затова се опитаха да я възстановят. Може би именно тези ремонти са спасили дома, каза двамата пред американските медии.

Те смениха асфалтовия покрив на къщата с такъв с тежък метал, обградиха къщата с речни камъни и премахнаха зеленината около нея. Но нито едно от тези действия не е имало за цел да спре пожар, казаха те.

„Това е къща от 100% дърво, така че не е като да сме я огнеупорили или нещо подобно“, каза Дора Атуотър Миликин пред Los Angeles Times.

Тя каза, че докато огньовете пламват, големи парчета дърво ще удрят покривите на хората. "Ако беше асфалтов покрив, щеше да се запали. Иначе щяха да паднат от покрива и след това да запалят листата около къщата", каза тя.

Тя добави, че разстоянието на дома от съседите може също да е послужило като възглавница.

Двойката казва, че се надява да се върне в Лахайна, когато е безопасно, и когато го направят, планират да предложат дома си на мнозина, които са загубили своя.

„Много хора са загинали“, каза г-жа Атуотър Миликин. „Толкова много хора са загубили всичко и ние трябва да се грижим един за друг и да възстановяваме. Всеки трябва да помогне за възстановяването.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР